Ruoan Maailma

Hyvän maun rajoissa, järjenkäyttö sallittu.

Valvoja: Moderators

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Ruoan Maailma

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

Alotetaan vaikka tällä.
Nyt on kokemusta paistinpannuista ja suuri osa aivan onnettomia.

Esim. Swiss Diamond xd classic+ on aika hyvä. Pinnoitettu se on, mutta sillä voi varovasti paistaa pihvinkin,
puhumattakaan muusta lievemmän lämpötilan tavarasta. Ja puhdistus, pelkkä talouspaperi riittää, toki lämmin
vesi lisänä ok, ei apk. Pitää kuitenkin lukea ohjeet ja muistaa pannun rajat, ettei tule noutaja.

e: Oikein kovaan jyräämiseen, mm. nuotio ja muutenkin korkeat läpötilat, minulla on pari hiiliteräspannua.

Videolla hiiliteräspannun vuodenaikaistaminen. En ole varma ostanko tuota tapaa.
https://www.youtube.com/watch?v=QG2LjF3oURg
Viimeksi muokannut Björn Contio, 05 Maalis 2021, 14:40. Yhteensä muokattu 4 kertaa.

Avatar
Vittorio Jano
Moderator
Viestit: 11184
Liittynyt: 04 Maalis 2003, 18:06
Car(s): MINIMii V6
Paikkakunta: 13100

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja Vittorio Jano »

Kokkaus on hieno laji! Itse vastaan 80% perheen ruoanlaitosta.

Ja tuo mitä sanoit paistinpannuista pitää paikkansa - hyvää on hankala löytää. Muutama Swiss Diamondkin on jo kiertoon lähtenyt.
"No kid ever grew up with a picture of a Passat on his bedroom wall."

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

^ No sieltä löytyi ruoanlaiton ystävä, eli emme kaiketi poista heti alkuunsa aihetta.
Tää Swiss Xd on eka kokeilu ja toistaiseksi pelaa, jymäkkä se on.
Ps
Meeksää ny "pläjäyksen" jälkeen taas lukee pärevalossa paperilehtiä. :-D

Avatar
Polforea
Viestit: 11125
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja Polforea »

Kyllähän hyvä ruoka on hyvää.

Täällä on leivinuunia lämmitelty rauhaksiin niin, että yöksi saadaan karjalanpaisti muhimaan. Omnomnom.
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

Polforea kirjoitti:
19 Helmi 2021, 17:42
Täällä on leivinuunia lämmitelty rauhaksiin niin, että yöksi saadaan karjalanpaisti muhimaan. Omnomnom.
Just, ja heti mennään syvään päähän. Tuo on niin parasta, että

Avatar
Jiitee
Viestit: 4284
Liittynyt: 11 Loka 2011, 17:29
Car(s): 916- Spider 2.0 Twin Spark ’96, e-Cinquecento ´21 sekä koreealaine suvi larattava hyprit. Projektina VW Typ1 1964 DeLuxe.

ex-Giulia 2,0 TB ´17, 81' Giulietta 2.0 TC , ´03 FL 156 SW JTDMjet 16
Paikkakunta: Pohojammaa

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja Jiitee »

Oma filosofia tähän teemaan on, että antaa osaavampien hoitaa nuo
kulinaarihommat. Vävyä, poikaa ja minua on siunattu ruokaharrastavilla ladyilla.

Omilla metsätyöharrastuskeikoilla ( eli kokki ei mukana :wink: ) fokus on saada päivittäin tarvittava
energiamäärä, jonka iloisesti polttaa raivaussahan varressa metsikössä.
Tytär on joskus sanonut, että minulla on samanlainen suhde ruokaan kuin
jenkkiläisillä punaniskoilla autoihin.
Viimeksi muokannut Jiitee, 19 Helmi 2021, 20:58. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kuva
Alfauros-kianaaras
Air-cooled VW´s are cool too

Avatar
dnapekko
Viestit: 549
Liittynyt: 10 Helmi 2017, 15:02
Car(s): 147 2,0 TS; Thesis 3,2 -03; ex 156 SW JTS 2,0, ex Brera 3,2 -06

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja dnapekko »

Juuri syötiin karitsan sisafilettä broccolinin ja itsepoimituista kanttarelleista tehdyn kastikkeen kanssa, fileet paistettiin Rouvan äidin valurautaisella perintöpannulla. Palanpainikkeeksi italialaista etanaetikettiviiniä. Elämä on joskus kivaa
Pekka Kajaanista
Chevyt Corvair-61 + Vega-74
Hondat VF1000F2 + V65 Sabre-85
Aprilia RST Futura 2001

Avatar
Aquatica
Viestit: 15001
Liittynyt: 01 Maalis 2010, 19:10
Car(s): Nyxät:
159 2.4JTDm Q4 SW '08

Exät:
Giulietta MA170 TCT '11
159 2.4JTDm Q4 SW '07
Giulietta MA170 '11
159 2.4JTDm '06
MiTo 1.4 T-Jet 155 '09
156 2.4JTD '01
156 1.8TS "Super" '03
207 1.6HDi '06,
156 2.0TS '99
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja Aquatica »

Väkisinkin miettii, että onkohan sitä huonokin kokki? Ikean peruspinnotettu pannu, ihan helvetin rankassa käytössä ja kuritetaan ihan täysin käyttöohjeen vastaisesti, vaan niin kovasti se kestää ja hyvin tuolla on ruoka paistunut :roll:

Okei, saattaa tuo olla Lidlin Ernesto myös, mistä noita nyt erottaa. Yksikään ruoka ei ole paistinpannun takia kyllä varmuudella pimahtanut :D

Mutta itse teen ns. perusmättöä. Toki vehnättömänä, soijattomana ja lihattomana. Kerta viikkoon sitten liharuokaa.

Avatar
Vittorio Jano
Moderator
Viestit: 11184
Liittynyt: 04 Maalis 2003, 18:06
Car(s): MINIMii V6
Paikkakunta: 13100

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja Vittorio Jano »

Aquatica kirjoitti:
19 Helmi 2021, 21:02
Väkisinkin miettii, että onkohan sitä huonokin kokki? Ikean peruspinnotettu pannu, ihan helvetin rankassa käytössä ja kuritetaan ihan täysin käyttöohjeen vastaisesti, vaan niin kovasti se kestää ja hyvin tuolla on ruoka paistunut
Nuo Ikean vehkeet ovat ihan hyviä. Itse en jaksa näissäkään mitään välinehuoltoa tyyliin sivele pannun pintaa sinivalaan häpykarvoista valmistetulla huiskalla ja levitä siihen sen jälkeen emun kuolasta uutettua rasvaa. Astianpesukoneeseen vaan. No ei valurautaa sentään.

Vaikka kauppaanhan tästä varmaan pitäisi lähteä. Hampurilaisia voisi vääntää lounaaksi.
"No kid ever grew up with a picture of a Passat on his bedroom wall."

Avatar
nipaka
Viestit: 2076
Liittynyt: 26 Syys 2018, 17:54
Car(s): Fiat Punto Dynamic 1.2
Joitain takapotku Fiateja
Ex:Italiaanoja ja joitain volkkareita.
Paikkakunta: Askola

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja nipaka »

Toivottavasti teräaseet pestään käsin. Tiskari pilaa puukot.
Kymmenisen vuotta ollut Fiskarsin perusveitsi jota ei ole terotettu kertaakaan siivuttaa tomaatin kevyesti. Säilytys puutupessa ja aina pesty käsin.
Слава Україні - Героям слава
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

Vittorio Jano kirjoitti:
19 Helmi 2021, 17:25
Muutama Swiss Diamondkin on jo kiertoon lähtenyt.
Minulla tuo pinnoitettu SD xd pannu on ollut kovassa käytössä, mutta ajallisesti ei kauaa. Mikä SD pannuissasi oli vikana.

Edit: Eihän nämä pinnoitetut pannut mitään pihvipannuja ole, pinnoite ei yksinkertaisesti kestä kovaa käryttämistä.
Alkaa nousta ikäviä höyryjä ja pian jannua viedään jalat edellä.

*************************

Yhden hiiliteäsrpannun olen jo pilannut kehnolla rasvapoltolla, lähes kaikki napsahtaa kiinni. Yrittänyt hioa ja uusia, mutta
ei juurikaan parane. Tai se pannu on vaan kehno.

Tuossa yksi ohje jota nykyään noudatan hiiliteräspannun rasvapoltossa. Erittäin niukasti öljyä pintaan ja pannu uuniin, huom. kaikkien
pannujen kahvat eivät kestä uunia.
https://youtu.be/XJTd_9RBZUI?t=225
Viimeksi muokannut Björn Contio, 20 Helmi 2021, 11:00. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

nipaka kirjoitti:
20 Helmi 2021, 09:38
Toivottavasti teräaseet pestään käsin. Tiskari pilaa puukot.
Kymmenisen vuotta ollut Fiskarsin perusveitsi jota ei ole terotettu kertaakaan siivuttaa tomaatin kevyesti. Säilytys puutupessa ja aina pesty käsin.
En kyllä paistinpannujakaan pesukoneessa pese.

Avatar
mattijus
Viestit: 5251
Liittynyt: 30 Joulu 2004, 16:25
Car(s): harmaa tojota
sininen mersu
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja mattijus »

Rasvapoltosta iham ok nettisivu:
https://paistopinta.net/valuraudan-ja-h ... svapoltto/

Ostin tovi takaperin (kun sai halvalla) valurautapannun, ei tuo kyllä kananmunatestiä läpäise :lol:
VMP

Avatar
Aquatica
Viestit: 15001
Liittynyt: 01 Maalis 2010, 19:10
Car(s): Nyxät:
159 2.4JTDm Q4 SW '08

Exät:
Giulietta MA170 TCT '11
159 2.4JTDm Q4 SW '07
Giulietta MA170 '11
159 2.4JTDm '06
MiTo 1.4 T-Jet 155 '09
156 2.4JTD '01
156 1.8TS "Super" '03
207 1.6HDi '06,
156 2.0TS '99
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja Aquatica »

Öh.
Pinnoitetulla saatte kärähtämään jotain kiinni? Nyt vähän hämmennyn jo :lol:

Joo, Hackmannin pinnoitettu kuoli pilalle, kun täydellä lämmöllä tarpeeks monta kertaa kananmunia paisto. Mutta noita halpiksia en oo saanu ees haarukalla rikottua...

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

^ Kuka on saanut poltettua tavaraa kiinni pinnoitetulla?
Kai sekin onnistuu kun tarpeeksi jyrää ja pinnoite sortuu.
mattijus kirjoitti:
20 Helmi 2021, 10:33
Rasvapoltosta iham ok nettisivu:
https://paistopinta.net/valuraudan-ja-h ... svapoltto/

Ostin tovi takaperin (kun sai halvalla) valurautapannun, ei tuo kyllä kananmunatestiä läpäise :lol:
Hyvä informatiivinen sivu.
Milläs ja miten rasvapoltit, herkkä laji.

Minun viimeisin hiiliteräspannu on on aivan non-stick, tavara suorastaa likuu.
Kuvassa kaksi tämän hetken suosikkia.
Liitteet
pannut.jpg
pannut.jpg (45.05 KiB) Katsottu 8479 kertaa

Avatar
mattijus
Viestit: 5251
Liittynyt: 30 Joulu 2004, 16:25
Car(s): harmaa tojota
sininen mersu
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja mattijus »

BillJean kirjoitti:
20 Helmi 2021, 12:05
Hyvä informatiivinen sivu.
Milläs ja miten rasvapoltit, herkkä laji.
Rypsiöljyllä vaan, sitä löytyi Lidlistä. En tuota sen enempää osannut hifistellä, komea käry nousi kuitenkin :lol:
VMP

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

mattijus kirjoitti:
20 Helmi 2021, 14:09
Rypsiöljyllä vaan, sitä löytyi Lidlistä. En tuota sen enempää osannut hifistellä, komea käry nousi kuitenkin :lol:
Sama täällä, rypsiöljyllä vedin ja tavara osuuskaupasta. Jostain syystä uunissa tehtynä toimii todella mainiosti.
Oli pannu kyllä liukkaan oloinen ennen polttoakin.

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

Mietityttää, onkohan tämä topikki ihan "nössöjen ja herkkupeppujen" juttuja.
Äijät, feministit ja intterit voivat hymähdellä.

Toisaalta näinkin.
https://www.youtube.com/watch?v=uLTV8Zw5kSE
Nössöä on, on.

Pitäisi varmaan käydä metsällä ja hyökätä paljain käsin vaikkapa karhun
kimppuun, ja jos hyvin käy, kotimatka sujuu mukavasti karhuherra tarakalla.
Tämä kaikki luonnollisesti yhdellä otolla talteen ja eetteriin.

:-D

Avatar
Vittorio Jano
Moderator
Viestit: 11184
Liittynyt: 04 Maalis 2003, 18:06
Car(s): MINIMii V6
Paikkakunta: 13100

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Vittorio Jano »

^

Toistaiseksihan tässä on jaariteltu setämiestyyliin ruoanlaittovälineistä.

Itse olisin kohta valmis siirtymään keskusteluun vaikkapa oliiviöljyjen, balsamicojen ja pizzajauhojen nyansseista. Ei kauheasti kiinnostaa, mitä jotkut äjjät ajattelee.

Härkismakaroonilaatikon laitoin just uuniin.
"No kid ever grew up with a picture of a Passat on his bedroom wall."

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

^ Eläpä hätäile, mutta asiaa kirjoittelet.

Nyt on menossa vasta lämmittelykierros.
Olemme mielestäni alussa, toki epäröiden, piiiitkää matkaa - miljoonia tarinoita, jos luoja suo.

Avatar
Pele
Viestit: 2206
Liittynyt: 12 Maalis 2007, 12:53
Paikkakunta: Mellilä
Viesti:

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja Pele »

Polforea kirjoitti:
19 Helmi 2021, 17:42
Kyllähän hyvä ruoka on hyvää.

Täällä on leivinuunia lämmitelty rauhaksiin niin, että yöksi saadaan karjalanpaisti muhimaan. Omnomnom.
Minä en malttanut koko yötä haudutella. Eilen laitoin karjalanpaistia leivinuuniin.. Neljän tunnin kypsyttely riitti. :)
Liitteet
DSC_3054.JPG
DSC_3054.JPG (50.05 KiB) Katsottu 8305 kertaa

Avatar
nipaka
Viestit: 2076
Liittynyt: 26 Syys 2018, 17:54
Car(s): Fiat Punto Dynamic 1.2
Joitain takapotku Fiateja
Ex:Italiaanoja ja joitain volkkareita.
Paikkakunta: Askola

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja nipaka »

Onkos paistissa usean elukan lihaa ja sisäelimiet? Näitähän karjalanpaistissa kuuluu olla.
Sikaa, nautaa ja lammasta.
Maksaa ja munuaista. Sekä vihannaeksia.
Слава Україні - Героям слава
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.

Avatar
Pele
Viestit: 2206
Liittynyt: 12 Maalis 2007, 12:53
Paikkakunta: Mellilä
Viesti:

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Pele »

Eipä kai siinä varsinaisesti ole yhtä ja ainoaa reseptiä mitä siihen kuuluu...
Äitini 86v on muutaman kerran tuota elämänsä aikana valmistanut, ja Kurkijokelainen karjalanpaisti valmistuu sian- sekä naudan lihasta.
Lisäksi porkkanoita ja sipulia.
Tähän nyt lisättiin vielä laakerinlehtiä ja mustapippuria.
Tietty voihan sitä sitten jokainen miksata mielensä mukaan. Usein on meilläkin lisäksi hirven lihaa.
Toisaalta, onko se sitten enää mitään karjalanpaistia jos alkuperäis reseptistä liikaa miksaa? Mielummin lihapataa?

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Filosofiaa

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

Pele kirjoitti:
21 Helmi 2021, 21:08
Minä en malttanut koko yötä haudutella. Eilen laitoin karjalanpaistia leivinuuniin.. Neljän tunnin kypsyttely riitti. :)
Maukkaannäköinen kuva, heti tekee mieli sapuskaa.

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

Äiti paisteli kaikennäköistä valurautapannulla, eikä koskaan valittanut kinnipalamisesta.

Mikä muuten oli teidän ykkösherkku lapsuuden/nuoruuden ajoilta. Minulla ehdottomasti
Lohilaatikko ja vielä leivinuunissa kypsennetty.

Avatar
mutt
Viestit: 5418
Liittynyt: 08 Kesä 2004, 22:34
Car(s): Lanciat: Lybra SW 20V -01, Flavia Milleotto -69, Flaminia Berlina 2.8 -63 + mastapikkari -96 ja Dexta -60

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja mutt »

nipaka kirjoitti:
21 Helmi 2021, 21:54
Onkos paistissa usean elukan lihaa ja sisäelimiet? Näitähän karjalanpaistissa kuuluu olla.
Sikaa, nautaa ja lammasta.
Maksaa ja munuaista. Sekä vihannaeksia.
Savolaisena evakkojen jälkeläisenä en kyllä sisäelimiä ole koskaan karjalanpaistissa tavannut. Sikaa kyllä tarvitaan, varsinkin jos on hirven kaltaista "kuivaa" lihaa.

Voihan se olla, että jossain päin Karjalaa oli sisuksetkin paistitavaraa.
Joka lumiharjaa säästää, se autoaan vihaa
Miesten ja poikien lelut erottaa vetokoukusta

Avatar
nipaka
Viestit: 2076
Liittynyt: 26 Syys 2018, 17:54
Car(s): Fiat Punto Dynamic 1.2
Joitain takapotku Fiateja
Ex:Italiaanoja ja joitain volkkareita.
Paikkakunta: Askola

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja nipaka »

Kuinka paljon reseptiä voi varioida että voi sanoa ruoan olevan sitä mitä se aluperin piti olla.
Jos pippuripihvi tehdään sianlihasta, se ei ole pippuripihvi vaikka ainesosat ovat sinänsä oikeat.
Слава Україні - Героям слава
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.

Avatar
Vittorio Jano
Moderator
Viestit: 11184
Liittynyt: 04 Maalis 2003, 18:06
Car(s): MINIMii V6
Paikkakunta: 13100

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Vittorio Jano »

YouTubessa löytyy kasapäin videoita, jossa italialaiset reagoivat muunmaalaisten versioihin bolognesesta, carbonarasta tms.

Noissa ei ole soveltamiselle sijaa.
"No kid ever grew up with a picture of a Passat on his bedroom wall."

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

nipaka kirjoitti:
22 Helmi 2021, 15:43
Kuinka paljon reseptiä voi varioida että voi sanoa ruoan olevan sitä mitä se aluperin piti olla.
Jos pippuripihvi tehdään sianlihasta, se ei ole pippuripihvi vaikka ainesosat ovat sinänsä oikeat.
Hyvä kysymys. Eu on kaiketi "sertifioinut perinneruokajuttuja", minulla tästä vähän
tietoa.

Avatar
matti_vuorio
Viestit: 1513
Liittynyt: 27 Kesä 2011, 19:57
Car(s): Giulia Super 2.0 -17
Ex: Giulietta 1.4 Multiair -11,Bravo -08 JTD 150,Bravo -98 1.4,Sunny -86, Audi 100 -79
Paikkakunta: Siikalatva

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja matti_vuorio »

Aito ja alkuperäinen karjalanpaisti on varmasti yhtä moniulotteinen käsite kuin aito italialainen pizza. Kummastakin ruokalajista löytyy omat koulukuntansa, miten se tarkalleen täytyy valmistaa. Kaikki muut ovat tietysti alhaisia huijareita. Oulun eteläisen suunnalla en ole kuullut, että karjalanpaistiin olisi tullut sisäelimiä, vaikka veri ja maksa ovat molemmat täälläpäin aika yleisiä ruoka-aineita. Rössy tuntuu käyvän harvinaiseksi mitä etelämmäksi mennään.

Silloin joskus 80-luvulla, kun vielä samassa navetassa sai olla sekaisin eri eläinlajeja, niin meilläkin oli lihasikoja kasvatettavana. Syksyllä oli sitten jossain vaiheessa teurastuksen aika ja noiden sisuskalujen syönti rajoittui aika pitkälle tuohon ajankohtaan. Teurastaja halusi viedä aina mukanaan sikojen sorkat, jotka olivat sitä parasta osaa koko siassa. Maksa ja munuaiset poimittiin talteen ja toki niin paljon verta, kun kohtuudella sai kerättyä. Niistä sai paistettua verilättyjä. Samoin sian pää otettiin talteen ja siitä valmistettiin alatoopia. Tämä alatoopi ei ollut mitään kirkasta hyytelöä vaan valkoista ja varmaan 80 % läskiä. Hyvää toki, mutta nykypäivän mittapuulla aika rankkaa tavaraa. Tämä perinne loppui siihen kun viimeinen sikalasti lähti Atrialle ja sen jälkeen ei ole juuri sisuskaluja tullut syötyä.

Heittäisin sellaisen kyselykierroksen, että mitä on rieska? Siinä tuntuu olevan aika paljon vaihtelua jopa paikkakuntien välillä, mutta Oulun eteläisessä se on ohrajauhoista tehty korkeintaan sentin paksuinen ja 20–30 cm halkaisijaltaan oleva kiekko ja kova sellainen. Ei siis mitään tekemistä ”kaupan” rieskan kanssa, jonka voi kääriä rullalle.

Avatar
nipaka
Viestit: 2076
Liittynyt: 26 Syys 2018, 17:54
Car(s): Fiat Punto Dynamic 1.2
Joitain takapotku Fiateja
Ex:Italiaanoja ja joitain volkkareita.
Paikkakunta: Askola

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja nipaka »

Lappeenrannassa rieska on vaalea limppu. Pohjoisessa rieska on ohut ohralätty.
Uunissa paistettavia leipiä molemmat.
Слава Україні - Героям слава
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.

Avatar
Alfissimo
Viestit: 8678
Liittynyt: 20 Tammi 2004, 02:55
Car(s): Arkeen Giulietta JTDm ja 147 2.0
Aikaa odottaa kolmen polkimen 166 3.0
Kourajonossa 156 x5, 166 x2
Paikkakunta: Hollola-Lahti +lähialueet

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Alfissimo »

matti_vuorio kirjoitti:
22 Helmi 2021, 22:10
Aito ja alkuperäinen karjalanpaisti on varmasti yhtä moniulotteinen käsite kuin aito italialainen pizza. Kummastakin ruokalajista löytyy omat koulukuntansa, miten se tarkalleen täytyy valmistaa. Kaikki muut ovat tietysti alhaisia huijareita.
Nyt kun aihe on jo korkattu...

Kuuluuko pizzaan ananas? :silly:

Itse en laita, muut saa laittaa. Kuulemma jopa italialassakin laitetaan.
Poikamiehen on helpompi löytää itselleen hyvä nainen, kuin ruosteeton 156.

Avatar
h_lauri
Viestit: 6663
Liittynyt: 23 Kesä 2010, 13:10
Car(s): Giulia 180 hp D vm 2016, ex. 159 TBi vm. 2010, 156 1,9 JTD) ex. Fiat Croma 2,2 A, ex. Stilo 130 MW, ex. Marea 115 Weekend
Paikkakunta: Kauniainen

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja h_lauri »

BillJean kirjoitti:
22 Helmi 2021, 14:15
Äiti paisteli kaikennäköistä valurautapannulla, eikä koskaan valittanut kinnipalamisesta.

Mikä muuten oli teidän ykkösherkku lapsuuden/nuoruuden ajoilta. Minulla ehdottomasti
Lohilaatikko ja vielä leivinuunissa kypsennetty.
Tylsästi kaupasta ostettu veripalttu. Sitä tosin sai vain kesäisin, kun oltiin Kiikoisissa mökillä.

Avatar
h_lauri
Viestit: 6663
Liittynyt: 23 Kesä 2010, 13:10
Car(s): Giulia 180 hp D vm 2016, ex. 159 TBi vm. 2010, 156 1,9 JTD) ex. Fiat Croma 2,2 A, ex. Stilo 130 MW, ex. Marea 115 Weekend
Paikkakunta: Kauniainen

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja h_lauri »

nipaka kirjoitti:
22 Helmi 2021, 15:43
Kuinka paljon reseptiä voi varioida että voi sanoa ruoan olevan sitä mitä se aluperin piti olla.
Jos pippuripihvi tehdään sianlihasta, se ei ole pippuripihvi vaikka ainesosat ovat sinänsä oikeat.
Ehkä 11 vuotta sitten kaadoin karjalanpaistin sekaan Laphroiagin Quarter Qaskia. Tuskin oli alkuperäisreseptissä. Vaan kerrassaan maukastahan siitä tuli.

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

matti_vuorio kirjoitti:
22 Helmi 2021, 22:10
Heittäisin sellaisen kyselykierroksen, että mitä on rieska? Siinä tuntuu olevan aika paljon vaihtelua jopa paikkakuntien välillä, mutta Oulun eteläisessä se on ohrajauhoista tehty korkeintaan sentin paksuinen ja 20–30 cm halkaisijaltaan oleva kiekko ja kova sellainen. Ei siis mitään tekemistä ”kaupan” rieskan kanssa, jonka voi kääriä rullalle.
Tarkoitatko jotain tällaista.
https://www.youtube.com/watch?v=ZssgFxDqe6k

Kuuluuko ohrarieska tehdä veteen, piimään vai... esimerkissä tehdään veteen..
Viimeksi muokannut Björn Contio, 23 Helmi 2021, 10:02. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

Alfissimo kirjoitti:
22 Helmi 2021, 23:23
Nyt kun aihe on jo korkattu...

Kuuluuko pizzaan ananas? :silly:

Itse en laita, muut saa laittaa. Kuulemma jopa italialassakin laitetaan.
Minulle kelpaa myös ananas.
Eikös pizzaan laiteta monenmoisia tähteitä - mitä sattuu löytymään.

"Vuonna 1889 Italian kuningatar Margherita vieraili Napolissa. Hänelle tarjottiin peruspizzaa,
jonka aineksina oli tomaattia, mozzarellaa ja basilikaa. Kuningatar ihastui tuohon simppeliin
paikallisherkkuun niin kovasti, että se kruunattiin sittemmin nimellä Pizza Margherita.
Herkullisen maun lisäksi kuningatarta saattoi viehättää kolmiväritys – ovathan vihreä,
valkoinen ja punainen Italian lipun värit."
Viimeksi muokannut Björn Contio, 23 Helmi 2021, 09:23. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
nipaka
Viestit: 2076
Liittynyt: 26 Syys 2018, 17:54
Car(s): Fiat Punto Dynamic 1.2
Joitain takapotku Fiateja
Ex:Italiaanoja ja joitain volkkareita.
Paikkakunta: Askola

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja nipaka »

h_lauri kirjoitti:
23 Helmi 2021, 08:50
Tylsästi kaupasta ostettu veripalttu.
Oletko Oululaista perinnneruokaa, rössypottua maistanut? Ei kuulu minun herkkuihin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6ssypottu

Juu, rapsahtava rieska on aivan parasta.
Слава Україні - Героям слава
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.

Avatar
mutt
Viestit: 5418
Liittynyt: 08 Kesä 2004, 22:34
Car(s): Lanciat: Lybra SW 20V -01, Flavia Milleotto -69, Flaminia Berlina 2.8 -63 + mastapikkari -96 ja Dexta -60

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja mutt »

Täällä päin rieskassa on tavattu käyttää ryynejä.
Joka lumiharjaa säästää, se autoaan vihaa
Miesten ja poikien lelut erottaa vetokoukusta

Gasket
Viestit: 1426
Liittynyt: 16 Kesä 2013, 20:52
Car(s): Lancia Delta -09
Fiat Tempra 1,6 SX -96
Fiat 128 Panorama -77
Fiat Bravo "HeviGeeTee" -97
Beta 390 RR -18
Paikkakunta: Mäntyharju

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Gasket »

Fuusiokeittiö kunniaan. Toki nuo monet perinneruuat on hyviä, mutta useinhan ne juontaa juurensa siitä mitä on ollut saatavilla. Nykyisin homma on vähän eri ja avaa ihan eri mahdollisuuksia ruuanlaittoon. Kyllä noin ennenkin olisi tehty jos olisi ollut mahdollisuuksia. Tosin ennen oli tapana käyttää raaka-aineet tarkkaan, tänä nykyisenä tv-kokkien aikana vähän aiheuttaa allergiaa se jatkuva parhaiden, ja usein kovin eksoottisten, raaka-aineiden hehkuttaminen. Ehkä kuitenkin nykyään osittain on myös vähän tuota tarkkaa ajattelua. Itse hieman seurailen vaikka Maija Silvennoisen ohjeita.

Hieman kyllä kaupoissa tympii kun usein lihoissakin on tarjolla vain filettä ja kasleria. Nuokin usein jossain marinadissa lillumassa. Turhemmat lihat on kadonneet johonkin. Toki voi pihvejä tehdä, mutta ei noista vaan hyvää uunilihaa tule. Jengille pitäisi kaikki vissiin nykyään olla valmiiksi siivutettua ja maustettua. Onneksi paikalliseen K-markettiin aina välillä tulee satsi jotain luista lihaa kohtuuhintaan. Ihan en sitäkään ymmärrä, että vaikka porsaan ulkofilee on luokkaa 6 e/kg ja sitten vaikka ribsit on 13 e/kg. Ei oikein motivoi ostamaan.

Itselläkin vähän juuria Karjalan suuntaan ja kyllähän voisi olla metka vielä joskus saada hapanlohkoa. Mummolla oli tuota tapana aina laitella. Toinen mummo söi kasvattamansa sian per talvi, joten kyllähän sitä liki aina lihakuppi oli uunissa. Itsekin tullut aina välillä tehtyä eri variaatioita, tosin viime aikoina jäänyt liian vähälle, ei vaan ole tahtonut energia oikein riittää ruuan laittoon ja menty hyvin simppelillä linjalla. Kesäisin koittanut vähän pitää omaa perunaa/porkkanaa ja tomaattia. Onhan ne vain ihan eri makuisia mitä kaupan tuotteet. Maaperälläkin jännä vaikutus. Samoista siemenperunoista kasvatettuna 5 km toisistaan ne on ihan eri makuisia. Viineistä en paljoa ymmärrä, mutta tuolta pohjalta kyllä ymmärrän että ne tietyt paikat on melko korkealle arvostettuja.

Itseltä kanssa löytyy kaapista peruspannuja ja valurautaa. On vaan vähän se ongelma, että kun ruokittavia suita on riittävän monta, niin pannunkin on oltava luokkaa 30 cm. Tuo kovin syö valikoimaa. Nuo perus Opat sun muut pelaa jonkin aikaa, mutta valurauta toimii aina.

Jos minulta kysytään, niin ananas ei kuulu pitsaan, tosin pärjäisin ilman koko epähedelmää muutenkin. Joskus saapasmaassa aiheesta kyselin ja ainakin pohjoisessa aika selvä tuomio oli ettei tuo ole hyväksyttävää. Mutta jos joku tykkää, niin miksei. Kiinalaisessa safkassa toki nuo hapanimelät toimii oikein hyvin.

Rieska on itsellekin ohut ja variaatioita on useita. Paksummat leivät on limppuja
Pizza, pasta, mafia!
Flappy paddles - löysät polkimet.

Avatar
mutt
Viestit: 5418
Liittynyt: 08 Kesä 2004, 22:34
Car(s): Lanciat: Lybra SW 20V -01, Flavia Milleotto -69, Flaminia Berlina 2.8 -63 + mastapikkari -96 ja Dexta -60

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja mutt »

Gasket kirjoitti:
23 Helmi 2021, 09:49
Fuusiokeittiö kunniaan. Toki nuo monet perinneruuat on hyviä, mutta useinhan ne juontaa juurensa siitä mitä on ollut saatavilla.
Kuten perinteinen Laatokan rantojen suopelloilla kasvatettu riisi karjalanpiirakoissa. :mrgreen:
Joka lumiharjaa säästää, se autoaan vihaa
Miesten ja poikien lelut erottaa vetokoukusta

Avatar
mutt
Viestit: 5418
Liittynyt: 08 Kesä 2004, 22:34
Car(s): Lanciat: Lybra SW 20V -01, Flavia Milleotto -69, Flaminia Berlina 2.8 -63 + mastapikkari -96 ja Dexta -60

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja mutt »

Ja välikevennykseksi ruoanlaiton maailmaa italialaisten rekkamiesten keittiöstä. Katsojasta riippuen tulee joko nälkä tai huono olo.
https://www.youtube.com/watch?v=5oGZZj5Qb0A
Joka lumiharjaa säästää, se autoaan vihaa
Miesten ja poikien lelut erottaa vetokoukusta

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

mutt kirjoitti:
23 Helmi 2021, 09:48
Täällä päin rieskassa on tavattu käyttää ryynejä.
En ole aikaisemmin moisesta kuullutkaan.

Tänään turaan jauhelihapihvit hiiliteräksellä ja valmistan hampurilaisen.

Ruokoton
Viestit: 896
Liittynyt: 18 Heinä 2005, 17:40

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Ruokoton »

Keittiöremppa kun on tuloillaan "lähitulevaisuudessa", niin kysympä raadilta seuraavaa...

Onko kenelläkään käytössä kaasuliesi kotioloissa? Semmoisen pakkomielteen olen kehittänyt, että keittiöön tulisi induktiotason viereen myös kaasupoltin / polttimet.

Jotain tällaista

Kuva

tai

Kuva

on hakusessa. Tulenko katumaan jos seuraan sydäntä tässä? Taloudellisesti yhtä huonosti perusteltavissa kuin uuden Alfa Romeon hankinta. :-D

Avatar
mattijus
Viestit: 5251
Liittynyt: 30 Joulu 2004, 16:25
Car(s): harmaa tojota
sininen mersu
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja mattijus »

On ollut kaasuliesi. Oli hyvä, mutta induktio lienee silti nykyaikaa joten tuossa kombinaatiossa jäisi kaasu vähäiselle käytölle.

Edit: toki perusteluthan sinulla on juuri oikeat :-D
VMP

Ruokoton
Viestit: 896
Liittynyt: 18 Heinä 2005, 17:40

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Ruokoton »

Wokkihommat on mielessä kaasun suhteen - ja tietenkin romantisoitu zombie-apokalypsi varmuus. :lol:

Avatar
nipaka
Viestit: 2076
Liittynyt: 26 Syys 2018, 17:54
Car(s): Fiat Punto Dynamic 1.2
Joitain takapotku Fiateja
Ex:Italiaanoja ja joitain volkkareita.
Paikkakunta: Askola

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja nipaka »

Kaasulieden valtti on nopeus ja säädettävyys. Induktiolla samat ominaisuudet.
Wokkipannun sivuja ei induktio lämmitä.
Слава Україні - Героям слава
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

Meillä induktio, aika erillainen kun perinteinen.

Kaasun kanssa en ole koskaan pelannut - pullot, vaihto ja katto ilmaan kun tuheroi.
Mutta on "Ruokottoman" kuvissa komeat vehkeet, se jo puoltaa hankintaa.

Avatar
Polforea
Viestit: 11125
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Polforea »

Elämä on liian lyhyt, jotta pitkäjänteisiä ratkaisuja kannattaisi tehdä järjellä ilman tunnetta. Sydäntä seuraamalla harvoin vituttaa, vaikka käytännön hyöty jäisi ennakoitua vähemmälle.

Kaasupoltin ei hyydy sähkökatkoon, sekin voi olla huomionarvoinen seikka.
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

Avatar
Björn Contio
Viestit: 1544
Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Björn Contio »

Polforea kirjoitti:
24 Helmi 2021, 16:06
Elämä on liian lyhyt, jotta pitkäjänteisiä ratkaisuja kannattaisi tehdä järjellä ilman tunnetta. Sydäntä seuraamalla harvoin vituttaa, vaikka käytännön hyöty jäisi ennakoitua vähemmälle.

Kaasupoltin ei hyydy sähkökatkoon, sekin voi olla huomionarvoinen seikka.
Katsonut jenkkien ruokajuttuja, usein kaasuliesi käytössä. Se syttyy ihan säädintä kääntämällä ei "tulitikulla",
miten se sytytys pelaa.

Avatar
Polforea
Viestit: 11125
Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
33 P4
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi
Paikkakunta: Viiva-k-fisu

Re: Ruoanlaiton Maailma

Viesti Kirjoittaja Polforea »

Piezolla. Nappula virittää jousen ja laukaisee sen niin, että piezokide puristuu kasaan. Piezokiteen puristuessa siihen muodostuu jännite, joka ohjataan kipinäväliin (vähän kuin bensamoottorin sytytystulpassa) ja kipinä sytyttää kaasun.

https://en.wikipedia.org/wiki/Piezo_ignition
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.

Vastaa Viestiin