Sivu 2/3

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 24 Helmi 2021, 16:47
Kirjoittaja Vittorio Jano
Alfissimo kirjoitti:
22 Helmi 2021, 23:23


Kuuluuko pizzaan ananas?
Ei.

Pitsaan saa varmaan jossain laittaa.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 24 Helmi 2021, 17:04
Kirjoittaja Björn Contio
Lämmitin joku aika sitten Trainbown havaii pizzan, siinä mukana ananasta - hyvää se oli.
Mulla on jossain unboxing videokin tapauksesta, maksusta saa katsella.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 24 Helmi 2021, 17:11
Kirjoittaja Mikkeller
Alfissimo kirjoitti:
22 Helmi 2021, 23:23

Kuuluuko pizzaan ananas? :silly:

Itse en laita, muut saa laittaa. Kuulemma jopa italialassakin laitetaan.
Ei kuulu.

Jälkimmäistä en usko. 8)

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 24 Helmi 2021, 17:31
Kirjoittaja Aquatica
Muutaman kerran kaasulla kokkailleena voin sanoa, että oli hieno kokemus. Liesi toki tulitikuilla sytytettävää mallia vuodelta -50 tai jotain sellaista.

Mutta joka tapauksessa, kannattaa välttää noita hipaisukytkinvehkeitä. Kuten tossa ylempänä jo sanottiin, ne on perseestä. Etenkin jos ne on kovin lähellä itse levyä - paistinpannu voipi lämmittää kytkimiä -> ylikuumeneminen ja varotoimena sulku -> 10min päästä voi jatkaa. Mekaaniset nappulat parasta ikinä!

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 24 Helmi 2021, 17:42
Kirjoittaja Ruokoton
Mekaaniset kontrollit ja induktiotaso taitaa olla aika tiukassa löytää kombona.

Muuten vahvasti samaa mieltä, mikroaaltouunikin on paras kun siinä on kaksi kontrollia: teho, sekä aika ja nämä mekaanisen kierrettävän käyttöliittymän takana. Muuan kerran on oudomman tieteisuunin käyttöliittymän hieroglyyfejä tuijotellut ja lopulta yritys & erehdys metodilla saanut käyntiin.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 24 Helmi 2021, 18:06
Kirjoittaja matti_vuorio
BillJean kirjoitti:
23 Helmi 2021, 09:07
matti_vuorio kirjoitti:
22 Helmi 2021, 22:10
Heittäisin sellaisen kyselykierroksen, että mitä on rieska? Siinä tuntuu olevan aika paljon vaihtelua jopa paikkakuntien välillä, mutta Oulun eteläisessä se on ohrajauhoista tehty korkeintaan sentin paksuinen ja 20–30 cm halkaisijaltaan oleva kiekko ja kova sellainen. Ei siis mitään tekemistä ”kaupan” rieskan kanssa, jonka voi kääriä rullalle.
Tarkoitatko jotain tällaista.
https://www.youtube.com/watch?v=ZssgFxDqe6k

Kuuluuko ohrarieska tehdä veteen, piimään vai... esimerkissä tehdään veteen..
Joo tuollaista tarkoitin. Tehdään jääkylmään veteen ja vastaavasti uuni pitää olla päälle 300 astetta. Oikein tehtynä ja paistettuna se on lämpimänä pehmeää ja kovettuu sitten muutamassa päivässä. Väärin tehtynä se on heti uunista otettaessa tiiliskiveä. Setä kertoili muutaman oluen jälkeen pari asiaa rieskan tekemisestä. Kun tekee rieskaa suuremman erän kerran kuussa, niin siinä samalla saa kädet puhtaaksi. En ole maistanut, mutta voisin kuvitella rieskassa olevan hienoinen dieselin ja vaseliinin maku. Toinen maininta tulee topless rieskanpaistajista 90-luvulla. Näitä itäblokin business naisia kulkeutui rekan kyydillä myös tänne peräkylille ja vissiin oli tytöt joutuneet sitten leipomaan.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 24 Helmi 2021, 18:31
Kirjoittaja Ruokoton
Kompaan Kemijärvellä varttuneena, että videon rieska vaikutti siltä mitä mummon vielä eläessä tuli syötyä. Tiivistä tavaraa, mutta tuoreena voin kanssa... Oi että!

https://www.maajakotitalousnaiset.fi/re ... ieska-2224

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 24 Helmi 2021, 19:09
Kirjoittaja nipaka
Samaa tavaraa jota Kuusamon Mummi teki. Teki myös reikäleipää josta tehdyt napposet(valmiiksi voidellut pienet leipäkuutiot) olivat kersana aivan parasta.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 25 Helmi 2021, 09:42
Kirjoittaja A Bart
Kuusamon rieskasta on kokemuksia, ja se on kyllä uunikuumana käsittämättömän hyvää voin kanssa.
Rupeaa olemaan vaan nuo tekijät vähissä ja kesällä sitä ei saa.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 25 Helmi 2021, 15:24
Kirjoittaja mutt
Vittorio Jano kirjoitti:
24 Helmi 2021, 16:47
Alfissimo kirjoitti:
22 Helmi 2021, 23:23


Kuuluuko pizzaan ananas?
Ei.

Pitsaan saa varmaan jossain laittaa.
fr3508es.jpg
fr3508es.jpg (47.83 KiB) Katsottu 7784 kertaa

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 25 Helmi 2021, 16:03
Kirjoittaja Björn Contio
Tämä pizza ja ananas jutska on kyllä ihan hmm. En ole mikään pizzafani, maistuu se, ja myös ananaksen kanssa.
Mikä tässä ananas-jutussa on taustalla.

Onko samaa kuin ettei hampurilaiseen saa laittaa hapansilakkaa tai hevosenkenkiä.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 25 Helmi 2021, 16:26
Kirjoittaja nipaka
Ananas on makea, eikä ruokaan makeus kuulu. Jälkiruoat erikseen.
No, yhdestä poikkeuksesta pidän. Suolakurkku maustettuna hunajalla :-D

Voidaankin makeuskeskustelua siirtää ruokajuomaan. Cola ruokajuomana, yök.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 25 Helmi 2021, 17:18
Kirjoittaja Pele
Vesi on täällä ruokajuomana yleensä.
Ei peitä tai muuta ruoan makua.
Toisinaan kyllä maitoakin. Etenkin jos on kovin voimakas makuista sapuskaa. Maito neutraloi sopivasti, kun tuppaa muuten menemään närästyslääkkeitä.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 26 Helmi 2021, 08:35
Kirjoittaja h_lauri
nipaka kirjoitti:
25 Helmi 2021, 16:26
Ananas on makea, eikä ruokaan makeus kuulu. Jälkiruoat erikseen.
No, yhdestä poikkeuksesta pidän. Suolakurkku maustettuna hunajalla :-D

Voidaankin makeuskeskustelua siirtää ruokajuomaan. Cola ruokajuomana, yök.
Banaanikin sopii pitsaan, mutta ehkä omaan makuuni paras on salami-sipuli-suolakurkku-smetana -pitsa.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 27 Helmi 2021, 15:43
Kirjoittaja Björn Contio
^ banaani, hmmm
Tällaiseta myös pidän (ei tarvitse kaikki olla samassa lätyssä) mm. rapu, simpukka, tonnikala, mustekala.
Plus muuta täydentävää (oliivi, sieni, homejuusto ja ehdottomasti valkosipuli (jos yksin liikenteessä )).
Taisin mainita kaikki mahdolliset, no ei kai nyt sentään.

Valmistettiin vaimon kanssa taas wienerleikkeitä plus ranskiksia ja kasviksia, ai että maistui.
Hiiliteräspannu pääsi taas elvistelemään, pihvit liukuu pinnalla kuin konsanaan liukkaalla teflonilla.
Ruonalaittokin on välillä aika hauskaa.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 03 Maalis 2021, 12:44
Kirjoittaja Björn Contio
Kirjoitellaan pikkusen ruoka-asioistakin.

Eilen käristelin hiiliteräksellä sikaa ja kermaperunoita. Sika on helppo (monet meistä tietävät tämän), mutta kermaperunat eivät.
Ajattelin että ajamme toisemme loppuun, mutta mitä vielä - paper towel ja pannu on taas vedossa.

E: Tietoa "teflon"pinnotteista. Kaikkea ei kuitenkaan kannata uskoa.
https://www.youtube.com/watch?v=0KgX3Jrk0Ac
ja
https://www.youtube.com/watch?v=0uATfA_WoTA
ja
https://www.youtube.com/watch?v=-K7SSmWInlM

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 09:49
Kirjoittaja Björn Contio
Ylen aamu: Onko liha liian halpaa?
(Ja kannattaisiko vaihtaa parturia)
https://areena.yle.fi/1-50778495?autoplay=true

Ruoka yleensäkin on Suomessa liian halpaa. :-D

e: Turaiskohan taas pannulla sikaa ja ruokkia.

e: Mitähän vihreät sitten sanovat jos kansa oikein innostuu ja ryntää luontoon
keräämään pettuleipätarvikkeita, haketta ja turvekin maistuu ihan simona. :-D

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 10:24
Kirjoittaja nipaka
Ruoka on halpaa vain silloin kun se siirtyy tuottajalta tukkuportaalle.
"Halpuutimme hintoja". Mistähän halpuuttaminen on tapahtunut?

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 10:55
Kirjoittaja Björn Contio
Tämä "halpuuttaminen" on kyllä mielenkiintoinen pulma. Sapuskan soisi olevan edullista,
mutta tuottajienkin pitäisi pärjätä. Ja kun tähän vielä lisätään tuotantotukiaiset, on
soppa aika sakeaa.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 11:00
Kirjoittaja Aquatica
Ja asiaan ei helpota isot tekijät, jotka ostavat kaiken kilpailun pois ja ajavat tuotannon alas. Monesti ajatellaan, että nehän on vaan niitä isoja ulkomaisia. Mutta esim meillä kotosuomessa Fazer on loistanut tässä touhussa;

Ostivat pois Yosa-kauratuoteperheen. Meni joku 3kk ja Yosa katosi markkinoilta, tilalle ei tullut mitään.
Ostivat pois Kaslinkin kaurajuomaperheen. Meni joku 4kk ja tilalle tullut Fazer Aito-kauratuoteperhe. Joka on ihan helvetin paskaa vs. Kaslinkin tuotteet.

Kaslinkkia saa enää käytännössä Pirkka-brändättynä, se sentään on vielä ehtaa tavaraa, mutta katsotaan kuinka kauan. Itseäni henkilökohtasesti harmittaa, kun tuo Yosa oli tasan parasta hinta/laatusuhteeltaan, kun halusi a) juotavaa kauraa tai b) kahviin laitettavaa kauraa. Nyt pitää sitten pyöritellä kahden toimittajan välillä, jos haluaa molempiin soveltuvaa :twisted:

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 12:50
Kirjoittaja matti_vuorio
Halpuuttaminen otetaan tietysti tuottajahinnasta, koska kaikki seuraavat portaat laittavat omat kertoimet raaka-aineen päälle ja siten vaikutus on suurin jos saadaan ne sentit pois lähtöpäässä. Maatalous on korkeampaa matematiikkaa mitä eivät kaikki oppineet ymmärrä, mutta sen voi esittää seuraavalla matemaattisella ongelmalla: Jari-Pekan 10 lehmää tuottaa vuodessa 10000€ tappiota. Jari-Pekka nostaa lehmämäärää 20 lehmään, minkä jälkeen tappio on vuodessa 20000€. Kuinka monta lehmää Jari-Pekan pitää vielä lisätä, jotta toiminta on kannattavaa?

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 13:13
Kirjoittaja Björn Contio
^Tuo tietenkin.
Miten täällä sitten kenenkään "maatalousyrittäjän" kannattaa tuottaa mitään. Moni kuitenkin toiminut alalla kauan.
Onko se sitten sektorikohtaista kuka pärjää. Tukiaisilla on myös varmaan iso vaikutus.

Edit: Ei kaikilla kuitenkaan mene niin huonosti kuin Jari-Pekan tilalla.
pari esimerkkiä
https://www.finder.fi/Maataloustuotteet ... dot/892678

https://www.finder.fi/El%C3%A4inten+kas ... ot/3181739

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 14:00
Kirjoittaja Vittorio Jano
Pohjan kanssa tehtiin aika pätevät cornflakes-kanat lounaaksi.

Ja Culinaria Keittiöelämää -kauppaan tehty tilaus. Öljyä, etikkaa, ndujaa, pizzajauhoja, pastaa, oreganoa. Tuetaan niitä kivijalkakauppoja!

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 14:04
Kirjoittaja Polforea
nipaka kirjoitti:
05 Maalis 2021, 10:24
"Halpuutimme hintoja". Mistähän halpuuttaminen on tapahtunut?
Kysytäänpä näin päin:
Mikä antaa aiheen olettaa, että ketjussa atomista myymälään olisi yhtäkään kilpailuttamatonta porrasta?

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 14:21
Kirjoittaja nipaka
En ole elintarvikebisneksessä mukana, ja mielelläni luen korjauksia asiasta tietäviltä.
Suomessa on 2 suurta kaupparyhmää K ja S. Näillä on kotimaisten elintarviketuottajien toiminnassa suuri sananvalta. Kun hintoja halpuutetaan, halpuutus ei tule kaupan katteesta. Kuka nyt tuottoisan liiketoiminnan tuotosta luopuisi. Tuottaja on käytännössä kahden kaupparyhmittymän varassa, ei neuvotteluvaraa juurikaan ole. Jos kaupparyhmittymä kertoo halpuuttavansa hintoja ja maksaa seuraavassa sopimuskaudessa 10% alempaa hintaa, minkäs tuottaja tälle tekee? Hyväksyy sopimuksen tai neuvottelee toisen kaupparyhmän kanssa uuden sopimuksen. Tämäkin on kilpailusyistä asiakkailleen kertonut alentavansa elintarvikehintoja.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 14:32
Kirjoittaja Aquatica
Asiaa ei helpota se, että L tulee ja S ja K pistää hanttiin.
Hyviä esimerkkejä mm. liiketilojen sijainnit, Alkojen sijoitukset ymv. Nythän jo viimein L:ssäkin on Alkoja, eikä ne ole yksinomaa aina S ja K-ryhmien tiloissa.

Mutta nuo liiketilat. Komiikan huippu on se, että on haluttu liiketila hyvällä sijainnilla. Sitä ei vuokrattu L:lle, koska ei. Julkisuudessa jotkut valtuustossa asiasta päättäneet epäilivät sen häiritsevän kaupankäyntiä. Samassa pihassa olisi ollut Prisma.
Nyt sitten L on pari kilometriä syrjäisemmässä kolossa, ilmeisesti liki yhtä kalliilla tonttivuokralla. Koska K ja S + valtuuston voimasuhteet.

Irvokkainta oli jossain läntisemmässä suomessa, en muista enää paikkakuntaa, jossa tonttia ei annettu Lidlille, koska se ei kuulemma soveltunut kaupalle.
Peräti saman vuoden puolella sinne rakennettiin sitten joko Prisma tahi Citymarket. En tiedä, valitettiinko päätöksesti ja oliko tässä jotain kaavamuutoskikkailua, joka tehtiin Lidlin hylkäyksen jälkeen tai jotain muuta yhtä perverssiä. Mutta noin nämä kaksi suurinta yrittää pitää kynsin hampain kiinni määräävästä markkina-asemasta.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 14:41
Kirjoittaja Björn Contio
Toivottavasti naiset ja herrat eivät pahoita mieltään kun muutin otsikkoa.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 14:42
Kirjoittaja nipaka
Hyvä esimerkki on Nastolan Lidl. Oli pitkää vaihtamassa liikepaikkaa. Varjolanrinteen liikekeskuksesta oli vuokraamassa liiketilaa. S-ryhmä vuokrasi tilat ja piti tyhjillään. Lidl oli ostamassa tonttia, jonka sitten osti S-ketju. Viimein S-ryhmän pelleily loppuui, syytä en tiedä. Lidl tuli Varjolanrinteelle. S-kaupan piha oli aika tyhjä kun Lidl avasi liikken.
Juu, olin L-kauppaa rakentamassa.

Ja täällä kotikylällä on kauppakilpailu olematonta. Kaksi ruokakauppaa. Molempien kylteissa lukee Sale. :fist:

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 14:59
Kirjoittaja matti_vuorio
Polforea kirjoitti:
05 Maalis 2021, 14:04
nipaka kirjoitti:
05 Maalis 2021, 10:24
"Halpuutimme hintoja". Mistähän halpuuttaminen on tapahtunut?
Kysytäänpä näin päin:
Mikä antaa aiheen olettaa, että ketjussa atomista myymälään olisi yhtäkään kilpailuttamatonta porrasta?
Ei kukaan ole niin väittänytkään, vaan tuossa ketjussa ei kilpailutus toimi kuten se ymmärretään yritysmaailmassa. Se on oikeastaan juuri päinvastoin, eli K&S -kartelli määrittelee esim. tuon maitolitran hinnan millä ne ostaa sen sisään ja minkä verran noin suunnilleen vuodessa. Meijeri sitten ilmoittaa tuottajille mitä se maksaa maitolitrasta, koska syyt ja sitten tuottaja tyytyy päätökseen. Sitä alle tuotantokustannusten ulosmyytävää maitolitraa sitten kompensoidaan tukiaisilla joita saa eri perustein, mikä sitten nostaa sen litrahinnan keskimäärin kannattavaksi. Tulos tehdään vain ja ainoastaan kuluja karsimalla, koska se on ainoa asia mihin tuossa ketjussa voi vaikuttaa. Tuotteen myyntihintaan ei voi vaikuttaa. Toiset tilat ovat tässä taitavampia kuin toiset.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 15:10
Kirjoittaja Björn Contio
Tuo maataloustuotanto on aika erillainen kun "normaali" yritystoiminta.
Ei tarvitse markkinoida tavaraa, kaikki menee kaupaksi. Tukiaiset siihen.

Olisiko parempi, että "maatalousyrittäjä" olisi kuten muutkin yrittäjät.
Ruoan hinta voisi nousta, mutta kilpailu voisi myös toimia.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 15:24
Kirjoittaja Polforea
Ei se halpuutus ole elintarvikealalla sen ihmeempää rakettitiedettä kuin muuallakaan.

Kuluttaja menee K-markettiin ja ostaa maitotölkin, joka maksaa euron. Naapurissa oleva S-market haluaa tämän asiakkaan ja laskee maitolitran hinnan 95 senttiin ja pistää ison mainoksen, joka maksaa maitolitraa kohti 5 senttiä.

S-market on maksanut maitolitrasta Valiolle 80snt, mutta ei tietenkään halua menettää katettaan, joten se ilmoittaa Arlalle, että nyt kuule kun myyt maitolitran 75 senttiin, Arla tietenkin haluaa myydä, mutta tinkaa vastaan hinnan 77 senttiin.

Arla on maksanut maitolitrasta Mikkolan Maitotilalle 43 senttiä, mutta ei tietenkään halua menettää katettaan, joten se kysyy Keimolan Kermalalta, möisikö nämä maitoa 40 senttiä per litra.

Keimolan Kermala vastaa, että ei pysty, mutta pistetään 41 senttiä. Mutta koska tuotantokustannus on jo vanhastaan sen 41 snt/l ja kauppa kohottaisi vain liikevaihtoa eikä voittoa, nylkyttää lopputuloksena Keimolan isäntä lehmäänsä entistä kovemmin. Voi lehmä parkaa.

Yksinkertaisesti: hankintaketjussa yksikään toimija ei tee hyväntekeväisyyttä, vaan bisnestä. Jokainen toimija kilpailuttaa omat lähteensä ja pidemmän päälle ne, jotka eivät nylkytä lehmäänsä tarpeeksi tiukasti, putoavat kilpailusta pois.



Toinen kysymys kuuluu, että juodaanko Suomessa kaikki maito minkä maitotilat lehmistään pumppaavat? Onko meillä maidosta yli- vai alituotanto? Vai niin onnellinen tilanne että osuu just kohilleen eikä kukaan jää ilman, muttei mitään mene hukkaankaan? Jos on ylituotantoa, pitää sitä kaupata alehintaan pois että joku ostaa, jos taas alituotantoa, pitää ostajan lyödä vähän lisää rahaa pöytän että tuottaja myy juuri hänelle. Sinällään sekä Keimolan Kermala että Mikkolan Maitotila ovat onnellisessa asemassa, että maitoa on perkeleen vaikea raahata kelvollisena isolla laivalla Kiinasta, kuten montaa vähemmän vanhenevaa tuotetta tulee.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 15:55
Kirjoittaja matti_vuorio
Taitaa olla ylituotannon puolella. Aiemmin oli kiintiöt jonka ylimenevästä litrasta maksettiin lähes ei mitään, joten balanssi oli tuossa pysytellä kiintiön tietämillä ja myös meijerille oli parempi että pystyi ennakoimaan paljonko raaka-ainetta on tulossa. Sitten kiintiö poistui ja tuotanto hyppäsi kattoon, minkä jälkeen kiintiöt tulivat takaisin. Ylituotannosta voi tehdä maitojauhetta ja yrittää dumpata sitä jonnekin päin maailmaa.

Lehmän virittäminen on myös oma taiteenlajinsa ja se on hyvin lähellä moottorin viritystä. Vuotuinen keskituotanto on yleensä alle 10000l ja joillain yksilöilä yli. Terveelinen ja turvallinen lukema pyörii 7000-8000l nurkilla, eli kestävä, mutta ei kovin kannattava lukema. Sitte jos lehmän virittää sinne yli 10000l lukemaan, niin sitä ei saa päästää laihalle, eli nakuttamaan. Tällöin riskinä on että jos ruoka muuttuu äkisti energian osalta köyhemmäksi, lehmä menettää lypsämisen myötä valkuaista liikaa ja halvaantuu. Useimmiten myös kuolee siihen. Tuo huonon polttoaineen aiheuttama nakutus voi tulla hyvinkin nopeasti esim. ruokinta-automaatin vikaantuessa pariksi päiväksi.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 16:41
Kirjoittaja nipaka
Polforea kirjoitti:
05 Maalis 2021, 15:24
maitoa on perkeleen vaikea raahata kelvollisena isolla laivalla Kiinasta
Eiköhän itärajan tuollapuolen ole riittävästi maitotiloja joista saadaan toimitus muutamassa tunnissa.

Re: Ruoanlaiton Maailma

Lähetetty: 05 Maalis 2021, 21:27
Kirjoittaja vesamaan
Polforea kirjoitti:
24 Helmi 2021, 16:06
Kaasupoltin ei hyydy sähkökatkoon, sekin voi olla huomionarvoinen seikka.
Mulla on viisipolttimoinen kaasuhella keittiössä, en vaihtais pois. Ja aika moni vierailija on ratkaisua ihaillut. Sähkökatkon sattuessa pitää kaivaa oma olkiluoto tallista vesipumppua syöttämään, muuten jatkuu elämä ilman katkoksia.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 07 Maalis 2021, 16:07
Kirjoittaja Vittorio Jano
Kukaan kokkaillut kotona tartaria?

Eilen ravintolassa söin peurasta tehtyä ja hyväähän se taas oli.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 08 Maalis 2021, 09:46
Kirjoittaja Björn Contio
Tartar ei oikein nappaa.
Graavattu kala ja kuivattu liha maistuvat, toki eri asiasta puhun.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 08 Maalis 2021, 22:20
Kirjoittaja nipaka
Löytyi juutuupista mainio kokkikanava. Pasta bolognese.
https://www.youtube.com/watch?v=W9pDRQPMcEI
Eikä kokki ole pätkän lopussa aina selvinpäin.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 09 Maalis 2021, 07:00
Kirjoittaja Vittorio Jano
^

Juu, hauska jamppa.

Mutta bolognese tuo ei kyllä ole. Ragu alla Hardkokki.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 09 Maalis 2021, 08:50
Kirjoittaja Mikkeller
Heh, joo ei tuota aivan italialaiseksi ruoaksi miellä kun äijä lyö mm. kuohukermat sekaan.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 09 Maalis 2021, 09:07
Kirjoittaja Björn Contio
Odottelin sitä mustaa kissaa, millon ilmestyy ruoanlaittopuuhiin.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 09 Maalis 2021, 13:52
Kirjoittaja Ciancarlo
Ai tämmöinenkin ketju täällä on!

Noh, minä päätin noin 1,5 vuotta sitten kokeilla kasvisruokavaliota noin parin kuukauden ajan ihan vain mielenkiinnosta. Siis minä, vannoutunut lihansyöjä ja oikea paatunut sellainen kaiken lisäksi. Ennen aloitusta ajattelin, että pelkillä kasviksilla ei kovasti liikkuva ja aktiivinen ukko voi mitenkään pärjätä ja tulla toimeen ja voimatkin siinä menisivät, mutta päätin silti kokeilla. Tai noh, ihan täysin vegaaninen ruokavalioni ei ole, sillä kalaa tulee joskus syötyä.

Ensimmäiset pari kk meni aika mukavasti ja uusia materiaaleja ja reseptejä etsien ja kokeillen. Paljon piti tehdä taustatyötä ja totutella ajatukseen, että mitä ja miten sen lihan proteiinin oikein korvaisin, mutta erilaiset soija, pavut, herneet eri muodoissaan ja lajeissaan ovat toimineet hyvin. B12-vitamiinia olen joutunut ottamaan lisäravinteena, sillä sitä ei oikein kasvikunnan tuotteissa ole saatavana. Paljon menee myös hedelmiä ja marjoja lisukkeina ja välipaloina. Pastat, tomaatit ja perunat sekä soijavalmisteet luovat perustan, jonka ympärille sitten rakennetaan koko menu.

1,5 vuoden jälkeen kävin mittauttamassa veriarvoni, ja tohtorin mukaan kaikki ovat ihan kohdillaan eli ns. viitearvoissa. Mm. kolesteroli putosi pari ja hemoglobiini nousi kymmenen pykälää. Muutenkin olo on kevyempi ja "energisempi". Yhtään flunssaa en ole sairastanut koko rehunsyöntikauden aikana, sattumaa tai ei, en tiedä. Voimatasot ovat pysyneet ihan ennallaan, vaikka paino putosi pari kg aloituksen jälkeen. Aion jatkaa tätä "kokeilua" vielä niin kauan kuin huvittaa.

Älkää ampuko : )

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 09 Maalis 2021, 14:23
Kirjoittaja nipaka
Söin Burger Kingin evästä 3 kertaa yhdellä käynnillä. Ensimmäisen, viimeisen ja ainoan.
Sämpylä tihkui rasvaa, eikä koko eväässä ollut minkäänlaista makua. Keikan kruunasi myyjä joka puhui piipittävällä äänellä niin npeasti etten saanut mitään selvää.
Kai tätiä kiukutti se etten osannut käyttäytyä oikein. Olisi pitänyt tilata ja maksaa itse etukäteen.
Miksi ihmiset tyytyvät tällaiseen surkeuteen? Jo tilausta odotellessani mietin että yhdellä lisä€:llä olisin saanut Mäntsälän parasta pizzaa. Siitä olisi saanut 2 ateriaa. Nyt rasvapallosta lensi puolet roskiin.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 09 Maalis 2021, 15:46
Kirjoittaja Vittorio Jano
Ciancarlo kirjoitti:
09 Maalis 2021, 13:52
Älkää ampuko : )
Miksi ammuttaisiin?

Itsekin koittanut lisäillä, mutta aika kaukana ollaan noista leveleistä.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 09 Maalis 2021, 15:53
Kirjoittaja eicas
Vittorio Jano kirjoitti:
07 Maalis 2021, 16:07
Kukaan kokkaillut kotona tartaria?

Eilen ravintolassa söin peurasta tehtyä ja hyväähän se taas oli.
Tsekkiläisestä pubiruoasta inspiroituneena muutaman kerran tehnyt naudasta. Paahdettuun ranskanleipäviipaleseen hieroo valkosipulia ja päälle nokare tartaria, kylkeen hyvää olutta, niin ai että.

Laiskana olen usein pyytänyt vain lihatiskiä jauhamaan palan sisäfilettä. Joka kerta kaupan lihamestari on tullut takahuoneesta ihmettelemään, että kuka haluaa jauhaa sisäfilettä.

Nyt kun otit asian puheeksi, pitäisiköhän taas viikonloppuna...

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 09 Maalis 2021, 15:55
Kirjoittaja Björn Contio
e: Oliko morsetuksessa Q:lle muistisääntö - raakaa lihaa (--.-), nyt se on varmaan tartar lihaa.

Lady And The Tramp - Bella Notte famous spaghetti scene
https://www.youtube.com/watch?v=1nWNXO3CZkU

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 11 Maalis 2021, 09:39
Kirjoittaja Björn Contio
Untitled.jpg
Untitled.jpg (5.94 KiB) Katsottu 7062 kertaa
Japanilainen Shun Santoku-veitsi roudattu salaa kotiin, yllätän vaimon (iloisesti).
Osaatteko sanoa mitä tuo "symboli" tarkoittaa?

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 12 Maalis 2021, 14:51
Kirjoittaja Björn Contio
Untitled2.jpg
Untitled2.jpg (18.8 KiB) Katsottu 7032 kertaa
Vaimo torui minua aluksi rahan tuhlaamiseta (ei muuten maksanut paljoa),
mutta kun käytti veistä, mieli muuttui.

Kehuskeli tuotteen estetiikkaakin. Totta, veitsikin voi olla kaunis. Japanissa osataan.

ps
Salakuljetushommat ovat - esim. kitaran rahtaaminen kotiin vaatii äärimmäisen tarkkaa
suunnittelua. Sitten kun vaimo kyselee - on tämä ollut mulla jo ainakin kymmenen vuotta.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 12 Maalis 2021, 15:27
Kirjoittaja Vittorio Jano
Hieno!

Mistä ja paljo?

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 12 Maalis 2021, 15:30
Kirjoittaja Björn Contio
Vittorio Jano kirjoitti:
12 Maalis 2021, 15:27
Hieno!

Mistä ja paljo?
Tuli sopivasti saataville, maksoi vajaan satasen, mutta ei ole ihan uusi.
Kuva ei ole minun yksilöstä, mutta samanlainen.

Malli on 'Shun Classic Scalloped Santoku Knife'.

Re: Ruoan Maailma

Lähetetty: 12 Maalis 2021, 15:47
Kirjoittaja nipaka
nipaka kirjoitti:
08 Maalis 2021, 22:20
Löytyi juutuupista mainio kokkikanava. Pasta bolognese.
https://www.youtube.com/watch?v=W9pDRQPMcEI
Talon kokkiosasto teki ohjeen mukaan. Pasta tattarijauhoista, kun sopivaa vehnäjauhoa ei ollut.
Pastassa makua aivan erilailla verrattuna valmispastoihin, jotka ei maistu miltään.
Kastike hakkaa tavallisen jauhelihakastikkeen 10-0.