^Jetenkin mua häiritsee hihnakoteloiden kelvottomuus. Ei ne mitään hermeettisiä tarttis olla, mutta tiiviimpia kuitenkin. Kyllä myös automerkkikohtaisiakin eroja on ollut.
On tuota joo AutoOsaLiike-hankkeessa monta vuotta tutkittu
Taisi ite tulla nelisen yötä eri puolilla Oulua oltua näytteitä keräämässä pariin eri otteeseen + monta päivää https://www.metropolia.fi/fi/asiakastyo ... aboratorio tuommoisella värkillä ajellen kanssa näytteitä keräten.
https://www.oulu.fi/fi/projektit/oulun- ... tamishanke Tuolta löytyy linkki varsinaiseen tutkimusjulkaisuun. (Mie olin jo toisisa hommissa kuin tuo on kirjoitettu, niin eipä löydy miun nimeä siitä + olin enemmänkin vain työvoimana tuossa hankkeessa mukana)
Nuuskija ja Sniffer.jpg (115.52 KiB) Katsottu 1371 kertaa
Nuuskija ja turva-auto.jpg (130.59 KiB) Katsottu 1371 kertaa
^Jetenkin mua häiritsee hihnakoteloiden kelvottomuus. Ei ne mitään hermeettisiä tarttis olla, mutta tiiviimpia kuitenkin. Kyllä myös automerkkikohtaisiakin eroja on ollut.
Eipä tohon kai auto muu kuin, mitä kaivoksissa käytetään. Eli paineistettu hihnakotelo, sitä kai tuollakin joihinkin autoihin asennettiin.
Ps. Aikanani Oulun alapuolelta ostamani Crossin hihnapyörät ihan ok.
^mahtaako kaivoksissa olla jatkuvampi pölyrasitus?
Vaikuttanee myös se, että miten koteloon päin "imee" ja millainen on hihnapyörien materiaalikoostumus?
Edit: myös vaihtovälin pituus vaikuttaa. Aika monilla merkeillä on huomattavan pitkät vaihtovälit, jolloin haastavimmissa olosuhteissa riskit kasvaa. Onko auton valmistaja huomioinut mahdolliset haastavammat olosuhteet?
^mahtaako kaivoksissa olla jatkuvampi pölyrasitus?
Vaikuttanee myös se, että miten koteloon päin "imee" ja millainen on hihnapyörien materiaalikoostumus?
On joo varmaan kaivoksissa paljon kovempi pölyrasitus. Ymmärtääkseni tuota samaa jakopääongelmaa on tavattu Oulun lisäksi ja Kiirunassa kaivosalueella. Tää ihan ulkomuistista, mutta olikohan noissa esim. Volkkareissa mitä tuosta on enemmän kärsineet "Jauhemetallurgialla" tehdyt nokkapyörät.
Wikistä: "Jauhemetallurgia on muotoilu- ja valmistustekniikka, jolla on kolme päävaihetta. Ensimmäiseksi raaka-aine jauhetaan haluttuun raekokoon. Seuraavaksi jauhe ruiskutetaan tai kaadetaan muottiin. Kolmantena vaiheena kuumennus joko siten, että kappale on yhä muotissa paineen alaisena tai ilman muottia normaalissa paineessa. Alle materiaalin sulamislämpötilan jäävän kuumennuksen aikana tapahtuu jauhettujen rakeiden välillä kylmähitsautuminen. Tuloksena on kappale, joka on valmiiksi halutuissa mitoissa tai hyvin lähellä niitä."
Minulla oli aikanaan 159 TBi joka kävi wetterillä perushuollossa ennen takuuajan ja hihnanvaihtovälin määräaikaa. Huoltomies oli tsekannut jakopään samalla ja todennut että hihnapyörät olivat todella kuluneet ja jakopää täynnä epämääräistä jauhetta. Tuohon aikaan ei vielä tästä tiemateriaalista ollut mitään julkista keskustelua.
En nyt enää muista että mistä rattaista oli puhe, mutta vaihtoon kaikki menivät. Ajoin tuolloin päivittäin työajoa Oulu-Ii väliä. Tappelin wetterin kanssa auton korjauksesta aikani ja omasta pussista meni 50%. Loput maksoi muistaaksnei maahantuoja. Sinne tilattiin uudet rattaat ja vaihdettiin hihnat etuajassa. Kyselin tuolloin kuluttaja-asiamiehenkin mielipidettä ja hänen mielestä tuo oli hyväksyttävissä oleva ratkaisu.