Ruoan Maailma
Valvoja: Moderators
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Ruoan Maailma
Alotetaan vaikka tällä.
Nyt on kokemusta paistinpannuista ja suuri osa aivan onnettomia.
Esim. Swiss Diamond xd classic+ on aika hyvä. Pinnoitettu se on, mutta sillä voi varovasti paistaa pihvinkin,
puhumattakaan muusta lievemmän lämpötilan tavarasta. Ja puhdistus, pelkkä talouspaperi riittää, toki lämmin
vesi lisänä ok, ei apk. Pitää kuitenkin lukea ohjeet ja muistaa pannun rajat, ettei tule noutaja.
e: Oikein kovaan jyräämiseen, mm. nuotio ja muutenkin korkeat läpötilat, minulla on pari hiiliteräspannua.
Videolla hiiliteräspannun vuodenaikaistaminen. En ole varma ostanko tuota tapaa.
https://www.youtube.com/watch?v=QG2LjF3oURg
Nyt on kokemusta paistinpannuista ja suuri osa aivan onnettomia.
Esim. Swiss Diamond xd classic+ on aika hyvä. Pinnoitettu se on, mutta sillä voi varovasti paistaa pihvinkin,
puhumattakaan muusta lievemmän lämpötilan tavarasta. Ja puhdistus, pelkkä talouspaperi riittää, toki lämmin
vesi lisänä ok, ei apk. Pitää kuitenkin lukea ohjeet ja muistaa pannun rajat, ettei tule noutaja.
e: Oikein kovaan jyräämiseen, mm. nuotio ja muutenkin korkeat läpötilat, minulla on pari hiiliteräspannua.
Videolla hiiliteräspannun vuodenaikaistaminen. En ole varma ostanko tuota tapaa.
https://www.youtube.com/watch?v=QG2LjF3oURg
Viimeksi muokannut Björn Contio, 05 Maalis 2021, 14:40. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
- Vittorio Jano
- Moderator
- Viestit: 11448
- Liittynyt: 04 Maalis 2003, 18:06
- Paikkakunta: 13100
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
Kokkaus on hieno laji! Itse vastaan 80% perheen ruoanlaitosta.
Ja tuo mitä sanoit paistinpannuista pitää paikkansa - hyvää on hankala löytää. Muutama Swiss Diamondkin on jo kiertoon lähtenyt.
Ja tuo mitä sanoit paistinpannuista pitää paikkansa - hyvää on hankala löytää. Muutama Swiss Diamondkin on jo kiertoon lähtenyt.
"No kid ever grew up with a picture of a Passat on his bedroom wall."
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
^ No sieltä löytyi ruoanlaiton ystävä, eli emme kaiketi poista heti alkuunsa aihetta.
Tää Swiss Xd on eka kokeilu ja toistaiseksi pelaa, jymäkkä se on.
Ps
Meeksää ny "pläjäyksen" jälkeen taas lukee pärevalossa paperilehtiä.
Tää Swiss Xd on eka kokeilu ja toistaiseksi pelaa, jymäkkä se on.
Ps
Meeksää ny "pläjäyksen" jälkeen taas lukee pärevalossa paperilehtiä.
- Polforea
- Viestit: 11628
- Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
- Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi - Paikkakunta: Viiva-k-fisu
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
Kyllähän hyvä ruoka on hyvää.
Täällä on leivinuunia lämmitelty rauhaksiin niin, että yöksi saadaan karjalanpaisti muhimaan. Omnomnom.
Täällä on leivinuunia lämmitelty rauhaksiin niin, että yöksi saadaan karjalanpaisti muhimaan. Omnomnom.
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
- Jiitee
- Viestit: 4535
- Liittynyt: 11 Loka 2011, 17:29
- Car(s): 916- Spider 2.0 Twin Spark ’96, IS250 ´07 sekä koreealaine suvi larattava hyprit. Projektina VW Typ1 1964 DeLuxe.
ex-Giulia 2,0 TB ´17, 81' Giulietta 2.0 TC , ´03 FL 156 SW JTDMjet 16 - Paikkakunta: Pohojammaa
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
Oma filosofia tähän teemaan on, että antaa osaavampien hoitaa nuo
kulinaarihommat. Vävyä, poikaa ja minua on siunattu ruokaharrastavilla ladyilla.
Omilla metsätyöharrastuskeikoilla ( eli kokki ei mukana ) fokus on saada päivittäin tarvittava
energiamäärä, jonka iloisesti polttaa raivaussahan varressa metsikössä.
Tytär on joskus sanonut, että minulla on samanlainen suhde ruokaan kuin
jenkkiläisillä punaniskoilla autoihin.
kulinaarihommat. Vävyä, poikaa ja minua on siunattu ruokaharrastavilla ladyilla.
Omilla metsätyöharrastuskeikoilla ( eli kokki ei mukana ) fokus on saada päivittäin tarvittava
energiamäärä, jonka iloisesti polttaa raivaussahan varressa metsikössä.
Tytär on joskus sanonut, että minulla on samanlainen suhde ruokaan kuin
jenkkiläisillä punaniskoilla autoihin.
Viimeksi muokannut Jiitee, 19 Helmi 2021, 20:58. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Alfauros-kianaaras
Air-cooled VW´s are cool too
- dnapekko
- Viestit: 622
- Liittynyt: 10 Helmi 2017, 15:02
- Car(s): GT 2,0 JTS -04; Thesis 3,2 -03; ex 156 SW JTS 2,0 -06, ex Brera 3,2 -06, ex 147 2,0 TS -07
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
Juuri syötiin karitsan sisafilettä broccolinin ja itsepoimituista kanttarelleista tehdyn kastikkeen kanssa, fileet paistettiin Rouvan äidin valurautaisella perintöpannulla. Palanpainikkeeksi italialaista etanaetikettiviiniä. Elämä on joskus kivaa
Pekka Kajaanista
Chevyt Corvair-61 + Vega-74
Honda VF1000F2
Aprilia RST Futura 2001
Chevyt Corvair-61 + Vega-74
Honda VF1000F2
Aprilia RST Futura 2001
- Aquatica
- Viestit: 15123
- Liittynyt: 01 Maalis 2010, 19:10
- Car(s): Nyxät:
Saparo Outback 2.0 Boxer diesel '11
Citruen C5 1.8 16v '02
Exät:
Giulietta MA170 TCT '11
159 2.4JTDm Q4 SW '08
Giulietta MA170 TCT '11
159 2.4JTDm Q4 SW '07
Giulietta MA170 '11
159 2.4JTDm '06
MiTo 1.4 T-Jet 155 '09
156 2.4JTD '01
156 1.8TS "Super" '03
207 1.6HDi '06,
156 2.0TS '99 - Paikkakunta: Mikkeli
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
Väkisinkin miettii, että onkohan sitä huonokin kokki? Ikean peruspinnotettu pannu, ihan helvetin rankassa käytössä ja kuritetaan ihan täysin käyttöohjeen vastaisesti, vaan niin kovasti se kestää ja hyvin tuolla on ruoka paistunut
Okei, saattaa tuo olla Lidlin Ernesto myös, mistä noita nyt erottaa. Yksikään ruoka ei ole paistinpannun takia kyllä varmuudella pimahtanut
Mutta itse teen ns. perusmättöä. Toki vehnättömänä, soijattomana ja lihattomana. Kerta viikkoon sitten liharuokaa.
Okei, saattaa tuo olla Lidlin Ernesto myös, mistä noita nyt erottaa. Yksikään ruoka ei ole paistinpannun takia kyllä varmuudella pimahtanut
Mutta itse teen ns. perusmättöä. Toki vehnättömänä, soijattomana ja lihattomana. Kerta viikkoon sitten liharuokaa.
- Vittorio Jano
- Moderator
- Viestit: 11448
- Liittynyt: 04 Maalis 2003, 18:06
- Paikkakunta: 13100
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
Nuo Ikean vehkeet ovat ihan hyviä. Itse en jaksa näissäkään mitään välinehuoltoa tyyliin sivele pannun pintaa sinivalaan häpykarvoista valmistetulla huiskalla ja levitä siihen sen jälkeen emun kuolasta uutettua rasvaa. Astianpesukoneeseen vaan. No ei valurautaa sentään.
Vaikka kauppaanhan tästä varmaan pitäisi lähteä. Hampurilaisia voisi vääntää lounaaksi.
"No kid ever grew up with a picture of a Passat on his bedroom wall."
- nipaka
- Viestit: 2238
- Liittynyt: 26 Syys 2018, 17:54
- Car(s): Fiat Punto Dynamic 1.2
Joitain takapotku Fiateja
Ex:Italiaanoja ja joitain volkkareita. - Paikkakunta: Askola
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
Toivottavasti teräaseet pestään käsin. Tiskari pilaa puukot.
Kymmenisen vuotta ollut Fiskarsin perusveitsi jota ei ole terotettu kertaakaan siivuttaa tomaatin kevyesti. Säilytys puutupessa ja aina pesty käsin.
Kymmenisen vuotta ollut Fiskarsin perusveitsi jota ei ole terotettu kertaakaan siivuttaa tomaatin kevyesti. Säilytys puutupessa ja aina pesty käsin.
Слава Україні - Героям слава
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
Minulla tuo pinnoitettu SD xd pannu on ollut kovassa käytössä, mutta ajallisesti ei kauaa. Mikä SD pannuissasi oli vikana.
Edit: Eihän nämä pinnoitetut pannut mitään pihvipannuja ole, pinnoite ei yksinkertaisesti kestä kovaa käryttämistä.
Alkaa nousta ikäviä höyryjä ja pian jannua viedään jalat edellä.
*************************
Yhden hiiliteäsrpannun olen jo pilannut kehnolla rasvapoltolla, lähes kaikki napsahtaa kiinni. Yrittänyt hioa ja uusia, mutta
ei juurikaan parane. Tai se pannu on vaan kehno.
Tuossa yksi ohje jota nykyään noudatan hiiliteräspannun rasvapoltossa. Erittäin niukasti öljyä pintaan ja pannu uuniin, huom. kaikkien
pannujen kahvat eivät kestä uunia.
https://youtu.be/XJTd_9RBZUI?t=225
Viimeksi muokannut Björn Contio, 20 Helmi 2021, 11:00. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
- mattijus
- Viestit: 5292
- Liittynyt: 30 Joulu 2004, 16:25
- Car(s): harmaa tojota
sininen mersu - Paikkakunta: Kalukylä
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
Rasvapoltosta iham ok nettisivu:
https://paistopinta.net/valuraudan-ja-h ... svapoltto/
Ostin tovi takaperin (kun sai halvalla) valurautapannun, ei tuo kyllä kananmunatestiä läpäise
https://paistopinta.net/valuraudan-ja-h ... svapoltto/
Ostin tovi takaperin (kun sai halvalla) valurautapannun, ei tuo kyllä kananmunatestiä läpäise
VMP
- Aquatica
- Viestit: 15123
- Liittynyt: 01 Maalis 2010, 19:10
- Car(s): Nyxät:
Saparo Outback 2.0 Boxer diesel '11
Citruen C5 1.8 16v '02
Exät:
Giulietta MA170 TCT '11
159 2.4JTDm Q4 SW '08
Giulietta MA170 TCT '11
159 2.4JTDm Q4 SW '07
Giulietta MA170 '11
159 2.4JTDm '06
MiTo 1.4 T-Jet 155 '09
156 2.4JTD '01
156 1.8TS "Super" '03
207 1.6HDi '06,
156 2.0TS '99 - Paikkakunta: Mikkeli
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
Öh.
Pinnoitetulla saatte kärähtämään jotain kiinni? Nyt vähän hämmennyn jo
Joo, Hackmannin pinnoitettu kuoli pilalle, kun täydellä lämmöllä tarpeeks monta kertaa kananmunia paisto. Mutta noita halpiksia en oo saanu ees haarukalla rikottua...
Pinnoitetulla saatte kärähtämään jotain kiinni? Nyt vähän hämmennyn jo
Joo, Hackmannin pinnoitettu kuoli pilalle, kun täydellä lämmöllä tarpeeks monta kertaa kananmunia paisto. Mutta noita halpiksia en oo saanu ees haarukalla rikottua...
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
^ Kuka on saanut poltettua tavaraa kiinni pinnoitetulla?
Kai sekin onnistuu kun tarpeeksi jyrää ja pinnoite sortuu.
Milläs ja miten rasvapoltit, herkkä laji.
Minun viimeisin hiiliteräspannu on on aivan non-stick, tavara suorastaa likuu.
Kuvassa kaksi tämän hetken suosikkia.
Kai sekin onnistuu kun tarpeeksi jyrää ja pinnoite sortuu.
Hyvä informatiivinen sivu.mattijus kirjoitti: ↑20 Helmi 2021, 10:33Rasvapoltosta iham ok nettisivu:
https://paistopinta.net/valuraudan-ja-h ... svapoltto/
Ostin tovi takaperin (kun sai halvalla) valurautapannun, ei tuo kyllä kananmunatestiä läpäise
Milläs ja miten rasvapoltit, herkkä laji.
Minun viimeisin hiiliteräspannu on on aivan non-stick, tavara suorastaa likuu.
Kuvassa kaksi tämän hetken suosikkia.
- Liitteet
-
- pannut.jpg (45.05 KiB) Katsottu 9648 kertaa
- mattijus
- Viestit: 5292
- Liittynyt: 30 Joulu 2004, 16:25
- Car(s): harmaa tojota
sininen mersu - Paikkakunta: Kalukylä
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
Rypsiöljyllä vaan, sitä löytyi Lidlistä. En tuota sen enempää osannut hifistellä, komea käry nousi kuitenkin
VMP
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
Sama täällä, rypsiöljyllä vedin ja tavara osuuskaupasta. Jostain syystä uunissa tehtynä toimii todella mainiosti.
Oli pannu kyllä liukkaan oloinen ennen polttoakin.
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Re: Ruoanlaiton Maailma
Mietityttää, onkohan tämä topikki ihan "nössöjen ja herkkupeppujen" juttuja.
Äijät, feministit ja intterit voivat hymähdellä.
Toisaalta näinkin.
https://www.youtube.com/watch?v=uLTV8Zw5kSE
Nössöä on, on.
Pitäisi varmaan käydä metsällä ja hyökätä paljain käsin vaikkapa karhun
kimppuun, ja jos hyvin käy, kotimatka sujuu mukavasti karhuherra tarakalla.
Tämä kaikki luonnollisesti yhdellä otolla talteen ja eetteriin.
Äijät, feministit ja intterit voivat hymähdellä.
Toisaalta näinkin.
https://www.youtube.com/watch?v=uLTV8Zw5kSE
Nössöä on, on.
Pitäisi varmaan käydä metsällä ja hyökätä paljain käsin vaikkapa karhun
kimppuun, ja jos hyvin käy, kotimatka sujuu mukavasti karhuherra tarakalla.
Tämä kaikki luonnollisesti yhdellä otolla talteen ja eetteriin.
- Vittorio Jano
- Moderator
- Viestit: 11448
- Liittynyt: 04 Maalis 2003, 18:06
- Paikkakunta: 13100
Re: Ruoanlaiton Maailma
^
Toistaiseksihan tässä on jaariteltu setämiestyyliin ruoanlaittovälineistä.
Itse olisin kohta valmis siirtymään keskusteluun vaikkapa oliiviöljyjen, balsamicojen ja pizzajauhojen nyansseista. Ei kauheasti kiinnostaa, mitä jotkut äjjät ajattelee.
Härkismakaroonilaatikon laitoin just uuniin.
Toistaiseksihan tässä on jaariteltu setämiestyyliin ruoanlaittovälineistä.
Itse olisin kohta valmis siirtymään keskusteluun vaikkapa oliiviöljyjen, balsamicojen ja pizzajauhojen nyansseista. Ei kauheasti kiinnostaa, mitä jotkut äjjät ajattelee.
Härkismakaroonilaatikon laitoin just uuniin.
"No kid ever grew up with a picture of a Passat on his bedroom wall."
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Re: Ruoanlaiton Maailma
^ Eläpä hätäile, mutta asiaa kirjoittelet.
Nyt on menossa vasta lämmittelykierros.
Olemme mielestäni alussa, toki epäröiden, piiiitkää matkaa - miljoonia tarinoita, jos luoja suo.
Nyt on menossa vasta lämmittelykierros.
Olemme mielestäni alussa, toki epäröiden, piiiitkää matkaa - miljoonia tarinoita, jos luoja suo.
Re: Ruoanlaiton Filosofiaa
Minä en malttanut koko yötä haudutella. Eilen laitoin karjalanpaistia leivinuuniin.. Neljän tunnin kypsyttely riitti.
- Liitteet
-
- DSC_3054.JPG (50.05 KiB) Katsottu 9474 kertaa
- nipaka
- Viestit: 2238
- Liittynyt: 26 Syys 2018, 17:54
- Car(s): Fiat Punto Dynamic 1.2
Joitain takapotku Fiateja
Ex:Italiaanoja ja joitain volkkareita. - Paikkakunta: Askola
Re: Ruoanlaiton Maailma
Onkos paistissa usean elukan lihaa ja sisäelimiet? Näitähän karjalanpaistissa kuuluu olla.
Sikaa, nautaa ja lammasta.
Maksaa ja munuaista. Sekä vihannaeksia.
Sikaa, nautaa ja lammasta.
Maksaa ja munuaista. Sekä vihannaeksia.
Слава Україні - Героям слава
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.
Re: Ruoanlaiton Maailma
Eipä kai siinä varsinaisesti ole yhtä ja ainoaa reseptiä mitä siihen kuuluu...
Äitini 86v on muutaman kerran tuota elämänsä aikana valmistanut, ja Kurkijokelainen karjalanpaisti valmistuu sian- sekä naudan lihasta.
Lisäksi porkkanoita ja sipulia.
Tähän nyt lisättiin vielä laakerinlehtiä ja mustapippuria.
Tietty voihan sitä sitten jokainen miksata mielensä mukaan. Usein on meilläkin lisäksi hirven lihaa.
Toisaalta, onko se sitten enää mitään karjalanpaistia jos alkuperäis reseptistä liikaa miksaa? Mielummin lihapataa?
Äitini 86v on muutaman kerran tuota elämänsä aikana valmistanut, ja Kurkijokelainen karjalanpaisti valmistuu sian- sekä naudan lihasta.
Lisäksi porkkanoita ja sipulia.
Tähän nyt lisättiin vielä laakerinlehtiä ja mustapippuria.
Tietty voihan sitä sitten jokainen miksata mielensä mukaan. Usein on meilläkin lisäksi hirven lihaa.
Toisaalta, onko se sitten enää mitään karjalanpaistia jos alkuperäis reseptistä liikaa miksaa? Mielummin lihapataa?
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Re: Ruoanlaiton Maailma
Äiti paisteli kaikennäköistä valurautapannulla, eikä koskaan valittanut kinnipalamisesta.
Mikä muuten oli teidän ykkösherkku lapsuuden/nuoruuden ajoilta. Minulla ehdottomasti
Lohilaatikko ja vielä leivinuunissa kypsennetty.
Mikä muuten oli teidän ykkösherkku lapsuuden/nuoruuden ajoilta. Minulla ehdottomasti
Lohilaatikko ja vielä leivinuunissa kypsennetty.
- mutt
- Viestit: 5694
- Liittynyt: 08 Kesä 2004, 22:34
- Car(s): Lanciat: Lybra SW 20V -01, Flavia Milleotto -69, Flaminia Berlina 2.8 -63 + mastapikkari -96 ja Dexta -60
Re: Ruoanlaiton Maailma
Savolaisena evakkojen jälkeläisenä en kyllä sisäelimiä ole koskaan karjalanpaistissa tavannut. Sikaa kyllä tarvitaan, varsinkin jos on hirven kaltaista "kuivaa" lihaa.
Voihan se olla, että jossain päin Karjalaa oli sisuksetkin paistitavaraa.
Joka lumiharjaa säästää, se autoaan vihaa
Miesten ja poikien lelut erottaa vetokoukusta
Miesten ja poikien lelut erottaa vetokoukusta
- nipaka
- Viestit: 2238
- Liittynyt: 26 Syys 2018, 17:54
- Car(s): Fiat Punto Dynamic 1.2
Joitain takapotku Fiateja
Ex:Italiaanoja ja joitain volkkareita. - Paikkakunta: Askola
Re: Ruoanlaiton Maailma
Kuinka paljon reseptiä voi varioida että voi sanoa ruoan olevan sitä mitä se aluperin piti olla.
Jos pippuripihvi tehdään sianlihasta, se ei ole pippuripihvi vaikka ainesosat ovat sinänsä oikeat.
Jos pippuripihvi tehdään sianlihasta, se ei ole pippuripihvi vaikka ainesosat ovat sinänsä oikeat.
Слава Україні - Героям слава
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.
- Vittorio Jano
- Moderator
- Viestit: 11448
- Liittynyt: 04 Maalis 2003, 18:06
- Paikkakunta: 13100
Re: Ruoanlaiton Maailma
YouTubessa löytyy kasapäin videoita, jossa italialaiset reagoivat muunmaalaisten versioihin bolognesesta, carbonarasta tms.
Noissa ei ole soveltamiselle sijaa.
Noissa ei ole soveltamiselle sijaa.
"No kid ever grew up with a picture of a Passat on his bedroom wall."
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Re: Ruoanlaiton Maailma
Hyvä kysymys. Eu on kaiketi "sertifioinut perinneruokajuttuja", minulla tästä vähän
tietoa.
- matti_vuorio
- Viestit: 1553
- Liittynyt: 27 Kesä 2011, 19:57
- Car(s): Giulia Super 2.0 -17
Ex: Giulietta 1.4 Multiair -11,Bravo -08 JTD 150,Bravo -98 1.4,Sunny -86, Audi 100 -79 - Paikkakunta: Siikalatva
Re: Ruoanlaiton Maailma
Aito ja alkuperäinen karjalanpaisti on varmasti yhtä moniulotteinen käsite kuin aito italialainen pizza. Kummastakin ruokalajista löytyy omat koulukuntansa, miten se tarkalleen täytyy valmistaa. Kaikki muut ovat tietysti alhaisia huijareita. Oulun eteläisen suunnalla en ole kuullut, että karjalanpaistiin olisi tullut sisäelimiä, vaikka veri ja maksa ovat molemmat täälläpäin aika yleisiä ruoka-aineita. Rössy tuntuu käyvän harvinaiseksi mitä etelämmäksi mennään.
Silloin joskus 80-luvulla, kun vielä samassa navetassa sai olla sekaisin eri eläinlajeja, niin meilläkin oli lihasikoja kasvatettavana. Syksyllä oli sitten jossain vaiheessa teurastuksen aika ja noiden sisuskalujen syönti rajoittui aika pitkälle tuohon ajankohtaan. Teurastaja halusi viedä aina mukanaan sikojen sorkat, jotka olivat sitä parasta osaa koko siassa. Maksa ja munuaiset poimittiin talteen ja toki niin paljon verta, kun kohtuudella sai kerättyä. Niistä sai paistettua verilättyjä. Samoin sian pää otettiin talteen ja siitä valmistettiin alatoopia. Tämä alatoopi ei ollut mitään kirkasta hyytelöä vaan valkoista ja varmaan 80 % läskiä. Hyvää toki, mutta nykypäivän mittapuulla aika rankkaa tavaraa. Tämä perinne loppui siihen kun viimeinen sikalasti lähti Atrialle ja sen jälkeen ei ole juuri sisuskaluja tullut syötyä.
Heittäisin sellaisen kyselykierroksen, että mitä on rieska? Siinä tuntuu olevan aika paljon vaihtelua jopa paikkakuntien välillä, mutta Oulun eteläisessä se on ohrajauhoista tehty korkeintaan sentin paksuinen ja 20–30 cm halkaisijaltaan oleva kiekko ja kova sellainen. Ei siis mitään tekemistä ”kaupan” rieskan kanssa, jonka voi kääriä rullalle.
Silloin joskus 80-luvulla, kun vielä samassa navetassa sai olla sekaisin eri eläinlajeja, niin meilläkin oli lihasikoja kasvatettavana. Syksyllä oli sitten jossain vaiheessa teurastuksen aika ja noiden sisuskalujen syönti rajoittui aika pitkälle tuohon ajankohtaan. Teurastaja halusi viedä aina mukanaan sikojen sorkat, jotka olivat sitä parasta osaa koko siassa. Maksa ja munuaiset poimittiin talteen ja toki niin paljon verta, kun kohtuudella sai kerättyä. Niistä sai paistettua verilättyjä. Samoin sian pää otettiin talteen ja siitä valmistettiin alatoopia. Tämä alatoopi ei ollut mitään kirkasta hyytelöä vaan valkoista ja varmaan 80 % läskiä. Hyvää toki, mutta nykypäivän mittapuulla aika rankkaa tavaraa. Tämä perinne loppui siihen kun viimeinen sikalasti lähti Atrialle ja sen jälkeen ei ole juuri sisuskaluja tullut syötyä.
Heittäisin sellaisen kyselykierroksen, että mitä on rieska? Siinä tuntuu olevan aika paljon vaihtelua jopa paikkakuntien välillä, mutta Oulun eteläisessä se on ohrajauhoista tehty korkeintaan sentin paksuinen ja 20–30 cm halkaisijaltaan oleva kiekko ja kova sellainen. Ei siis mitään tekemistä ”kaupan” rieskan kanssa, jonka voi kääriä rullalle.
- nipaka
- Viestit: 2238
- Liittynyt: 26 Syys 2018, 17:54
- Car(s): Fiat Punto Dynamic 1.2
Joitain takapotku Fiateja
Ex:Italiaanoja ja joitain volkkareita. - Paikkakunta: Askola
Re: Ruoanlaiton Maailma
Lappeenrannassa rieska on vaalea limppu. Pohjoisessa rieska on ohut ohralätty.
Uunissa paistettavia leipiä molemmat.
Uunissa paistettavia leipiä molemmat.
Слава Україні - Героям слава
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.
- Alfissimo
- Viestit: 8719
- Liittynyt: 20 Tammi 2004, 02:55
- Car(s): Arkeen Giulietta JTDm ja 147 2.0
Aikaa odottaa kolmen polkimen 166 3.0
Kourajonossa 156 x5, 166 x2 - Paikkakunta: Hollola-Lahti +lähialueet
Re: Ruoanlaiton Maailma
Nyt kun aihe on jo korkattu...matti_vuorio kirjoitti: ↑22 Helmi 2021, 22:10Aito ja alkuperäinen karjalanpaisti on varmasti yhtä moniulotteinen käsite kuin aito italialainen pizza. Kummastakin ruokalajista löytyy omat koulukuntansa, miten se tarkalleen täytyy valmistaa. Kaikki muut ovat tietysti alhaisia huijareita.
Kuuluuko pizzaan ananas?
Itse en laita, muut saa laittaa. Kuulemma jopa italialassakin laitetaan.
Poikamiehen on helpompi löytää itselleen hyvä nainen, kuin ruosteeton 156.
- h_lauri
- Viestit: 6724
- Liittynyt: 23 Kesä 2010, 13:10
- Car(s): Giulia 180 hp D vm 2016, ex. 159 TBi vm. 2010, 156 1,9 JTD) ex. Fiat Croma 2,2 A, ex. Stilo 130 MW, ex. Marea 115 Weekend
- Paikkakunta: Kauniainen
Re: Ruoanlaiton Maailma
Tylsästi kaupasta ostettu veripalttu. Sitä tosin sai vain kesäisin, kun oltiin Kiikoisissa mökillä.
- h_lauri
- Viestit: 6724
- Liittynyt: 23 Kesä 2010, 13:10
- Car(s): Giulia 180 hp D vm 2016, ex. 159 TBi vm. 2010, 156 1,9 JTD) ex. Fiat Croma 2,2 A, ex. Stilo 130 MW, ex. Marea 115 Weekend
- Paikkakunta: Kauniainen
Re: Ruoanlaiton Maailma
Ehkä 11 vuotta sitten kaadoin karjalanpaistin sekaan Laphroiagin Quarter Qaskia. Tuskin oli alkuperäisreseptissä. Vaan kerrassaan maukastahan siitä tuli.
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Re: Ruoanlaiton Maailma
Tarkoitatko jotain tällaista.matti_vuorio kirjoitti: ↑22 Helmi 2021, 22:10Heittäisin sellaisen kyselykierroksen, että mitä on rieska? Siinä tuntuu olevan aika paljon vaihtelua jopa paikkakuntien välillä, mutta Oulun eteläisessä se on ohrajauhoista tehty korkeintaan sentin paksuinen ja 20–30 cm halkaisijaltaan oleva kiekko ja kova sellainen. Ei siis mitään tekemistä ”kaupan” rieskan kanssa, jonka voi kääriä rullalle.
https://www.youtube.com/watch?v=ZssgFxDqe6k
Kuuluuko ohrarieska tehdä veteen, piimään vai... esimerkissä tehdään veteen..
Viimeksi muokannut Björn Contio, 23 Helmi 2021, 10:02. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Re: Ruoanlaiton Maailma
Minulle kelpaa myös ananas.
Eikös pizzaan laiteta monenmoisia tähteitä - mitä sattuu löytymään.
"Vuonna 1889 Italian kuningatar Margherita vieraili Napolissa. Hänelle tarjottiin peruspizzaa,
jonka aineksina oli tomaattia, mozzarellaa ja basilikaa. Kuningatar ihastui tuohon simppeliin
paikallisherkkuun niin kovasti, että se kruunattiin sittemmin nimellä Pizza Margherita.
Herkullisen maun lisäksi kuningatarta saattoi viehättää kolmiväritys – ovathan vihreä,
valkoinen ja punainen Italian lipun värit."
Viimeksi muokannut Björn Contio, 23 Helmi 2021, 09:23. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
- nipaka
- Viestit: 2238
- Liittynyt: 26 Syys 2018, 17:54
- Car(s): Fiat Punto Dynamic 1.2
Joitain takapotku Fiateja
Ex:Italiaanoja ja joitain volkkareita. - Paikkakunta: Askola
Re: Ruoanlaiton Maailma
Oletko Oululaista perinnneruokaa, rössypottua maistanut? Ei kuulu minun herkkuihin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6ssypottu
Juu, rapsahtava rieska on aivan parasta.
Слава Україні - Героям слава
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.
- mutt
- Viestit: 5694
- Liittynyt: 08 Kesä 2004, 22:34
- Car(s): Lanciat: Lybra SW 20V -01, Flavia Milleotto -69, Flaminia Berlina 2.8 -63 + mastapikkari -96 ja Dexta -60
Re: Ruoanlaiton Maailma
Täällä päin rieskassa on tavattu käyttää ryynejä.
Joka lumiharjaa säästää, se autoaan vihaa
Miesten ja poikien lelut erottaa vetokoukusta
Miesten ja poikien lelut erottaa vetokoukusta
-
- Viestit: 1432
- Liittynyt: 16 Kesä 2013, 20:52
- Car(s): Lancia Delta -09
Fiat Tempra 1,6 SX -96
Fiat 128 Panorama -77
Fiat Bravo "HeviGeeTee" -97
Beta 390 RR -18 - Paikkakunta: Mäntyharju
Re: Ruoanlaiton Maailma
Fuusiokeittiö kunniaan. Toki nuo monet perinneruuat on hyviä, mutta useinhan ne juontaa juurensa siitä mitä on ollut saatavilla. Nykyisin homma on vähän eri ja avaa ihan eri mahdollisuuksia ruuanlaittoon. Kyllä noin ennenkin olisi tehty jos olisi ollut mahdollisuuksia. Tosin ennen oli tapana käyttää raaka-aineet tarkkaan, tänä nykyisenä tv-kokkien aikana vähän aiheuttaa allergiaa se jatkuva parhaiden, ja usein kovin eksoottisten, raaka-aineiden hehkuttaminen. Ehkä kuitenkin nykyään osittain on myös vähän tuota tarkkaa ajattelua. Itse hieman seurailen vaikka Maija Silvennoisen ohjeita.
Hieman kyllä kaupoissa tympii kun usein lihoissakin on tarjolla vain filettä ja kasleria. Nuokin usein jossain marinadissa lillumassa. Turhemmat lihat on kadonneet johonkin. Toki voi pihvejä tehdä, mutta ei noista vaan hyvää uunilihaa tule. Jengille pitäisi kaikki vissiin nykyään olla valmiiksi siivutettua ja maustettua. Onneksi paikalliseen K-markettiin aina välillä tulee satsi jotain luista lihaa kohtuuhintaan. Ihan en sitäkään ymmärrä, että vaikka porsaan ulkofilee on luokkaa 6 e/kg ja sitten vaikka ribsit on 13 e/kg. Ei oikein motivoi ostamaan.
Itselläkin vähän juuria Karjalan suuntaan ja kyllähän voisi olla metka vielä joskus saada hapanlohkoa. Mummolla oli tuota tapana aina laitella. Toinen mummo söi kasvattamansa sian per talvi, joten kyllähän sitä liki aina lihakuppi oli uunissa. Itsekin tullut aina välillä tehtyä eri variaatioita, tosin viime aikoina jäänyt liian vähälle, ei vaan ole tahtonut energia oikein riittää ruuan laittoon ja menty hyvin simppelillä linjalla. Kesäisin koittanut vähän pitää omaa perunaa/porkkanaa ja tomaattia. Onhan ne vain ihan eri makuisia mitä kaupan tuotteet. Maaperälläkin jännä vaikutus. Samoista siemenperunoista kasvatettuna 5 km toisistaan ne on ihan eri makuisia. Viineistä en paljoa ymmärrä, mutta tuolta pohjalta kyllä ymmärrän että ne tietyt paikat on melko korkealle arvostettuja.
Itseltä kanssa löytyy kaapista peruspannuja ja valurautaa. On vaan vähän se ongelma, että kun ruokittavia suita on riittävän monta, niin pannunkin on oltava luokkaa 30 cm. Tuo kovin syö valikoimaa. Nuo perus Opat sun muut pelaa jonkin aikaa, mutta valurauta toimii aina.
Jos minulta kysytään, niin ananas ei kuulu pitsaan, tosin pärjäisin ilman koko epähedelmää muutenkin. Joskus saapasmaassa aiheesta kyselin ja ainakin pohjoisessa aika selvä tuomio oli ettei tuo ole hyväksyttävää. Mutta jos joku tykkää, niin miksei. Kiinalaisessa safkassa toki nuo hapanimelät toimii oikein hyvin.
Rieska on itsellekin ohut ja variaatioita on useita. Paksummat leivät on limppuja
Hieman kyllä kaupoissa tympii kun usein lihoissakin on tarjolla vain filettä ja kasleria. Nuokin usein jossain marinadissa lillumassa. Turhemmat lihat on kadonneet johonkin. Toki voi pihvejä tehdä, mutta ei noista vaan hyvää uunilihaa tule. Jengille pitäisi kaikki vissiin nykyään olla valmiiksi siivutettua ja maustettua. Onneksi paikalliseen K-markettiin aina välillä tulee satsi jotain luista lihaa kohtuuhintaan. Ihan en sitäkään ymmärrä, että vaikka porsaan ulkofilee on luokkaa 6 e/kg ja sitten vaikka ribsit on 13 e/kg. Ei oikein motivoi ostamaan.
Itselläkin vähän juuria Karjalan suuntaan ja kyllähän voisi olla metka vielä joskus saada hapanlohkoa. Mummolla oli tuota tapana aina laitella. Toinen mummo söi kasvattamansa sian per talvi, joten kyllähän sitä liki aina lihakuppi oli uunissa. Itsekin tullut aina välillä tehtyä eri variaatioita, tosin viime aikoina jäänyt liian vähälle, ei vaan ole tahtonut energia oikein riittää ruuan laittoon ja menty hyvin simppelillä linjalla. Kesäisin koittanut vähän pitää omaa perunaa/porkkanaa ja tomaattia. Onhan ne vain ihan eri makuisia mitä kaupan tuotteet. Maaperälläkin jännä vaikutus. Samoista siemenperunoista kasvatettuna 5 km toisistaan ne on ihan eri makuisia. Viineistä en paljoa ymmärrä, mutta tuolta pohjalta kyllä ymmärrän että ne tietyt paikat on melko korkealle arvostettuja.
Itseltä kanssa löytyy kaapista peruspannuja ja valurautaa. On vaan vähän se ongelma, että kun ruokittavia suita on riittävän monta, niin pannunkin on oltava luokkaa 30 cm. Tuo kovin syö valikoimaa. Nuo perus Opat sun muut pelaa jonkin aikaa, mutta valurauta toimii aina.
Jos minulta kysytään, niin ananas ei kuulu pitsaan, tosin pärjäisin ilman koko epähedelmää muutenkin. Joskus saapasmaassa aiheesta kyselin ja ainakin pohjoisessa aika selvä tuomio oli ettei tuo ole hyväksyttävää. Mutta jos joku tykkää, niin miksei. Kiinalaisessa safkassa toki nuo hapanimelät toimii oikein hyvin.
Rieska on itsellekin ohut ja variaatioita on useita. Paksummat leivät on limppuja
Pizza, pasta, mafia!
Flappy paddles - löysät polkimet.
Flappy paddles - löysät polkimet.
- mutt
- Viestit: 5694
- Liittynyt: 08 Kesä 2004, 22:34
- Car(s): Lanciat: Lybra SW 20V -01, Flavia Milleotto -69, Flaminia Berlina 2.8 -63 + mastapikkari -96 ja Dexta -60
Re: Ruoanlaiton Maailma
Kuten perinteinen Laatokan rantojen suopelloilla kasvatettu riisi karjalanpiirakoissa.
Joka lumiharjaa säästää, se autoaan vihaa
Miesten ja poikien lelut erottaa vetokoukusta
Miesten ja poikien lelut erottaa vetokoukusta
- mutt
- Viestit: 5694
- Liittynyt: 08 Kesä 2004, 22:34
- Car(s): Lanciat: Lybra SW 20V -01, Flavia Milleotto -69, Flaminia Berlina 2.8 -63 + mastapikkari -96 ja Dexta -60
Re: Ruoanlaiton Maailma
Ja välikevennykseksi ruoanlaiton maailmaa italialaisten rekkamiesten keittiöstä. Katsojasta riippuen tulee joko nälkä tai huono olo.
https://www.youtube.com/watch?v=5oGZZj5Qb0A
https://www.youtube.com/watch?v=5oGZZj5Qb0A
Joka lumiharjaa säästää, se autoaan vihaa
Miesten ja poikien lelut erottaa vetokoukusta
Miesten ja poikien lelut erottaa vetokoukusta
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Re: Ruoanlaiton Maailma
Keittiöremppa kun on tuloillaan "lähitulevaisuudessa", niin kysympä raadilta seuraavaa...
Onko kenelläkään käytössä kaasuliesi kotioloissa? Semmoisen pakkomielteen olen kehittänyt, että keittiöön tulisi induktiotason viereen myös kaasupoltin / polttimet.
Jotain tällaista
tai
on hakusessa. Tulenko katumaan jos seuraan sydäntä tässä? Taloudellisesti yhtä huonosti perusteltavissa kuin uuden Alfa Romeon hankinta.
Onko kenelläkään käytössä kaasuliesi kotioloissa? Semmoisen pakkomielteen olen kehittänyt, että keittiöön tulisi induktiotason viereen myös kaasupoltin / polttimet.
Jotain tällaista
tai
on hakusessa. Tulenko katumaan jos seuraan sydäntä tässä? Taloudellisesti yhtä huonosti perusteltavissa kuin uuden Alfa Romeon hankinta.
- mattijus
- Viestit: 5292
- Liittynyt: 30 Joulu 2004, 16:25
- Car(s): harmaa tojota
sininen mersu - Paikkakunta: Kalukylä
Re: Ruoanlaiton Maailma
On ollut kaasuliesi. Oli hyvä, mutta induktio lienee silti nykyaikaa joten tuossa kombinaatiossa jäisi kaasu vähäiselle käytölle.
Edit: toki perusteluthan sinulla on juuri oikeat
Edit: toki perusteluthan sinulla on juuri oikeat
VMP
Re: Ruoanlaiton Maailma
Wokkihommat on mielessä kaasun suhteen - ja tietenkin romantisoitu zombie-apokalypsi varmuus.
- nipaka
- Viestit: 2238
- Liittynyt: 26 Syys 2018, 17:54
- Car(s): Fiat Punto Dynamic 1.2
Joitain takapotku Fiateja
Ex:Italiaanoja ja joitain volkkareita. - Paikkakunta: Askola
Re: Ruoanlaiton Maailma
Kaasulieden valtti on nopeus ja säädettävyys. Induktiolla samat ominaisuudet.
Wokkipannun sivuja ei induktio lämmitä.
Wokkipannun sivuja ei induktio lämmitä.
Слава Україні - Героям слава
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.
Мені не потрібна поїздка, мені потрібна амуніція.
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Re: Ruoanlaiton Maailma
Meillä induktio, aika erillainen kun perinteinen.
Kaasun kanssa en ole koskaan pelannut - pullot, vaihto ja katto ilmaan kun tuheroi.
Mutta on "Ruokottoman" kuvissa komeat vehkeet, se jo puoltaa hankintaa.
Kaasun kanssa en ole koskaan pelannut - pullot, vaihto ja katto ilmaan kun tuheroi.
Mutta on "Ruokottoman" kuvissa komeat vehkeet, se jo puoltaa hankintaa.
- Polforea
- Viestit: 11628
- Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
- Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi - Paikkakunta: Viiva-k-fisu
Re: Ruoanlaiton Maailma
Elämä on liian lyhyt, jotta pitkäjänteisiä ratkaisuja kannattaisi tehdä järjellä ilman tunnetta. Sydäntä seuraamalla harvoin vituttaa, vaikka käytännön hyöty jäisi ennakoitua vähemmälle.
Kaasupoltin ei hyydy sähkökatkoon, sekin voi olla huomionarvoinen seikka.
Kaasupoltin ei hyydy sähkökatkoon, sekin voi olla huomionarvoinen seikka.
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.
- Björn Contio
- Viestit: 1704
- Liittynyt: 06 Elo 2009, 18:21
- Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Re: Ruoanlaiton Maailma
Katsonut jenkkien ruokajuttuja, usein kaasuliesi käytössä. Se syttyy ihan säädintä kääntämällä ei "tulitikulla",Polforea kirjoitti: ↑24 Helmi 2021, 16:06Elämä on liian lyhyt, jotta pitkäjänteisiä ratkaisuja kannattaisi tehdä järjellä ilman tunnetta. Sydäntä seuraamalla harvoin vituttaa, vaikka käytännön hyöty jäisi ennakoitua vähemmälle.
Kaasupoltin ei hyydy sähkökatkoon, sekin voi olla huomionarvoinen seikka.
miten se sytytys pelaa.
- Polforea
- Viestit: 11628
- Liittynyt: 21 Kesä 2011, 01:17
- Car(s): 159 Berlina
159 Berlina
348TB
350i DHC
4C 1:24 TBi - Paikkakunta: Viiva-k-fisu
Re: Ruoanlaiton Maailma
Piezolla. Nappula virittää jousen ja laukaisee sen niin, että piezokide puristuu kasaan. Piezokiteen puristuessa siihen muodostuu jännite, joka ohjataan kipinäväliin (vähän kuin bensamoottorin sytytystulpassa) ja kipinä sytyttää kaasun.
https://en.wikipedia.org/wiki/Piezo_ignition
https://en.wikipedia.org/wiki/Piezo_ignition
Tekemällä mitä haluaa oppii tekemään mitä haluaa.