60-70 % uudiskohteista meni sijoittajille. Pienissä asunnoissa osuus vieläkin suurempi, joten sijoittajat saneli, mitä rakennetaan:
- maksimimäärä asuntoja/tuottoyksiköitä per talo -> syvärunkoisia taloja, joissa asunnot avautuvat vain yhteen ilmansuuntaan
- asunnot mahd. pieniä, kaksio tungetaan 40 neliöön, "tarpeettomat" säilytystilat (VH yms) pois
- MH niin pieni, ettei sängyn ympäri ei mahdu kiertämään, ongelma ratkeaa lisäämällä toinen ovi
- parvekkeenkin voi jättää pois tai koko kämpän voi laittaa parvekkeen taustaseinälle (ei tuuletusmahdollisuutta sateella/helteellä)
- jos jostain huoneesta puuttuu ikkuna, ongelma ratkeaa a) nimeämällä huone alkoviksi (nähty kohde, jossa alkovissa on vaatehuone ) tai nimemällä 1 MH viherhuoneeksi, jolloin MH 2 voi olla MH1 takana, kunhan väliseinään laitetaan ikkuna
Ilmeisesti just tällaisia asuntoja on tarvittu, koska on ollut OK kaataa verovaroja tähän. Asumistuillahan lysti on pitkälti rahoitettu ja tämä selittänee, miksi kaikki on kelvannut (lahjahevosen suuhun ei katsota).
No, nyt tuli kyllä mieleen yksi arkkinikkari, joka nykyrakentamista kritisoi. Avokeittiöt huonoja. Niiden sijaan pitäisi rakentaa isoja erilliskeittiöitä, joita voi käyttää myös (etä)työtilana. Jep, keittiöhän on parempi kuin yksi MH/työhuone lisää.... Todellinen ongelma kuitenkin ihan muualla - liian vähissä neliöissä, joista ei riitä jaettavaa yhtään mihinkään.
Nyt taitaa iso osa sijoittajista tehdä turskaa ja korkojen nousu on hidastanut myös omaan käyttöön hankittavien asuntojen kauppaa. "Helmiä" seisoo vailla ottajaa. Varmaan varastot saisi tyhjennettyä 15 % alennuksella, mutta rakentamiskustannusindeksi on 2020 jälkeen noussut jonkin 20 pinnaa, joten heti alen perään pitäisi pukata +15 % nykyhintoihin ja +35 % alehintoihin verrattuna. Tällä saataisiin aika liki -100 % kehityslukema kauppamääriin. Joten ei alennuksia. Ainakaan julkisesti. Tiskin alta alennuksista ja salassapitosopimuksista on vihjailuja näkynyt. Toinen tapa on myöntää X kk vapautus vastikemaksuista.
Myymättömien varasto varmaan sulaa 1-2 vuodessa. Sen jälkeen voi olla käsissä asuntopula ja hintojen + vuokrien raketointi, jos ei uudistuotantoa laiteta hyvissä ajoin uudelleen käyntiin. Etenkin jumituksen venyessä on riskinä, ettei ole enää tekijöitä, kun rakennusliikkeitä kaatuu ja työntekijät vaihtavat muihin hommiin.
Hintojen/vuokrien raketoidessa on toki hyvä syy taas jakaa lisää rahaa (olettaen, että saadaan taas SDP remmin). Sillä lähtee, millä on tullutkin.
Paljolta pahalta välttyy, kun välttää autoilua arkisin klo 17-19 ja viikonloppuisin klo 10-15.